930 x122 grota rece

elvis gabriel boțu

PREMIERĂ MEDICALĂ LA SPITALUL JUDEȚEAN

La Spitalul Județean de Urgență din Pitești a fost efectuată ieri o nouă procedură medicală, în premieră la acest spital. Echipa de medici cardiologi intervenționiști de la Laboratorul de angiografie, condusă de doctorul Elvis Gabriel Boțu, a făcut trei operații coronariene printr-o nouă metodă medicală: rotablație.

Citiți și: Ce s-a întâmplat cu bărbatul care a fugit din Spitalul Județean

Boțu l-a avut alături, ca îndrumător și mentor, pe doctorul Marin Postu, medic primar la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare  “Prof. dr. C.C. Iliescu”.

Pacienții care au fost astfel operați, cu vârste cuprinse între 60 și 75 de ani, sunt acum în afara oricărui pericol.

Citiți și: Doliu la Spitalul Județean! „Rămas bun!”

“Procedura de rotablație constă în introducerea unei freze cu cap diamantat (microcristale de diamant) miniaturizată. Prin rotația acesteia, placa de aterom este descompusă în microparticule foarte mici, cu diametrul de sub 10 microni. În urma ei, freza lasă o arteră coronară pregătită optim pentru a fi stentată.

Este o procedură minim invazivă, care se recomandă atunci când arterele corpului sunt blocate de plăcile de aterom, iar sângele nu mai poate iriga țesuturile din zona respectivă.

Pentru a putea reda circulația dintr-o anumită arteră calcificată, recurgem la procedura de rotablație pentru a dezintegra calciul format pe arterele coronare”, precizează doctorul Elvis Gabriel Boțu, șeful Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență din Pitești.

Aceste intervenții medicale sunt acum posibil de efectuat după ce, la începutul lunii trecute, Spitalul Judeţean a fost dotat cu un nou aparat în cadrul Laboratorului de Angiografie, extrem de necesar în salvarea vieților pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Este vorba de un rotablator, un dispozitiv pentru intervențiile de implant de stent, care ajută la curăţarea vaselor de sânge, a arterelor coronare, eliminând depozitele de grăsime.

Sistemul de rotablație a fost achiziționat din bugetul Consiliului Județean Argeș, valoarea acestuia fiind de 239.999,20 de lei.

Prin dotarea Laboratorului de Angiografie al Spitalului Județean de Urgență din Pitești cu acest dispozitiv pot fi salvate viețile pacienților care prin absenţa acestui aparat riscau să fie etichetaţi ca netratabili. Este vorba, în mod special, de persoanele vârstnice care prezintă leziuni calcificate și care nu pot fi supuse intervenției de implant de stent, întrucât vasele de sânge nu pot fi deschise fără un asemenea dispozitiv (AICI, amănunte).

[555x222px]Joia-_pentru-copii_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3