930 x122 grota rece

climă

Schimbări radicale ale vremii în această primăvară

Schimbarea climei se resimte din ce în ce mai mult de la un an la altul. Vremea din acest an diferă foarte mult față de anul trecut. Chiar meteorologii afirmă faptul că, din luna mai vremea va fi mai ploioasă și mai rece decât de obicei, cu temperaturi ce se pot opri la 12 grade, în special în zona de nord a României.

Citiți și: Se întâmplă ceva fenomenal: Pentru prima dată după 72 de ani

Toate aceste schimbări se întâmplă în condițiile în care anul 2020 a fost cel mai călduros an înregistrat vreodată în Europa, potrivit Digi 24.

Ce spun specialiștii despre schimbările climatice?

Clima din această primăvară ne-a luat prin surprindere pe toți, iar conform meteorologilor, principalul factor care a declanșat aceste schimbări este încălzirea globală.

Citiți și: Vremea se schimbă drastic! Vin fenomene extreme

E posibil să avem o lună mai mai rece în nord-centru și cu valori mai apropiate de normal în restul țării, dar ce observăm este că, după această iarnă, am avut într-adevăr manifestări climatice în lunile de primăvară cu care am fost surprinși. Explicația, pe de o parte, este legată de variabilitatea naturală, dar pe de altă parte, încălzirea globală poate să aducă anumite nuanțe și aici vorbim de ce se întâmplă în Arctica. Încălzirea Arcticii se face cam de trei ori mai rapid decât media globală. Or, lucrul acesta aduce perturbări în transferul de căldură și umiditate între latitudinile înalte și cele medii și joase și atunci se produc perturbații în tiparele vremii”, a declarat la Digi24 Roxana Bojariu, climatolog.

Vom avea doar două anotimpuri?

Foarte mulți specialiști au avertizat de-a lungul anilor că, în viitor, un posibil scenariu ar fi apariția unui an format din doar două anotimpuri.

Roxana Bojariu exclude însă această ipoteză, dar avertizează că toate anotimpurile vor suferi schimbări, iar acest lucru va fi vizibil:

Mersul în ritm de patru anotimpuri este dat de poziția noastră pe glob – la latitudinile medii -, pe de o parte, și pe de altă parte, la modul mai general, de înclinarea axei Pământului față de planul orbitei sale în jurul Soarelui. Înclinarea aceasta variază și poate duce la modificări în felul în care anotimpurile se profilează, numai că aceste modificări au loc pe un interval de zeci de mii de ani. Or, noi, acum, avem parametri orbitali constanți, practic înclinarea e constantă și nu avem modificări în structura de patru anotimpuri. În schimb, se modifică anotimpurile – durata lor și caracteristicile lor, dacă le comparăm cu ce era înainte cu câteva decenii”, a explicat Roxana Bojariu la Digi 24.

 

 

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3