930 x122 grota rece

disciplină nouă

Se introduce o nouă disciplină în școli

Proiectul de lege privind introducerea în curricula şcolară de liceu a cursului „Istoria Revoluției din 1989 și a schimbării de regim din România” a fost adoptat astăzi în Camera Deputaţilor.

Citiți și: O nouă disciplină la Bacalaureat!

Propunerea legislativă a fost iniţiată de deputatul liberal Marilen Gabriel Pirtea.

Potrivit proiectului de lege, introducerea în planurile-cadru ale învățământului liceal și profesional, ca parte a trunchiului comun de discipline, a ,,Istoriei Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România”, va completa prevederile Legii educației naționale nr.1/2011.

Programa școlara, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina ,,Istoria Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 in Romania” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu reprezentanții organizațiilor de revoluționari.

Cadrele didactice care predau disciplina ,,Istoria Revoluției de la Timișoara din 1989 și a schimbării de regim din Decembrie 1989 în România” pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în cadrul cursurilor universitare specializate.

Noua disciplină va fi introdusă în sfera curriculară începând cu anul şcolar 2023-2024.

Câteva din motivele invocate privind importanța studierii acestei discipline:

„La împlinirea a 32 de ani de la zilele Revoluţiei de la Timişoara din 1989, trăim cu stupefacţie într-o realitate post-adevăr, în care generaţii întregi de tineri, de la cei care abia intră în ciclul şcolar gimnazial, până la elevii claselor a douăsprezecea, sunt aproape complet lipsiţi de informaţia elementară despre Revoluţia de la Timişoara, despre schimbările de regim social şi politic produse în decembrie 1989, toate datorate curajului timişorenilor eroi, care au realizat Revoluţia pe străzile însângerate ale Timişoarei.

Curricula şcolară nu cuprinde, din păcate, nici măcar în manualul de istorie, pagini semnificative despre Revoluţia de la Timişoara din 1989. Este de o gravitate maximă, atât pentru Ministerul Educaţiei, cât şi pentru dascălii din şcoli, faptul că cei care au inițiat eliberarea țării de sub dictatura comunistă, revoluționarii Timişoarei nu se mai află în niciun capitol al istoriei recente predate în învăţământul preuniversitar.”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Sursă foto principal: playtech.ro

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90