Donaris 930 x 122

examen auto

Se schimbă regulile la examenul auto. Cum va fi proba practică

Săptămâna aceasta, Parlamentul European a adoptat câteva modificări în domeniul transportului rutier. Astfel, în UE ar putea fi introdus un permis de conducere digital și examenul auto va include conducere pe zăpadă și polei.

Citiți și: Argeș: Punct nou de Înmatriculări și Permise Auto, funcțional de astăzi

În viitor, țările membre UE, inclusiv România, ar putea adopta noi reguli referitoare la permisul auto.

Parlamentul European a adoptat un proiect de directivă europeană care propune modificări importante în legislația rutieră la nivelul întregii Uniuni Europene, notează Promotor.ro

Citiți și: Surpriză la examenul auto! S-a ,,cablat” ca să treacă proba

Una dintre propunerile adoptate face referire la examenul de obținere a permisului de conducere în statele UE.

Conform documentului, proba practică ar trebui să includă:

– condusul în condiții de zăpadă și polei

– utilizarea telefonului mobil în condiții de siguranță la volan

– unghiurile moarte

– sistemele de asistență pentru șofer

– deschiderea ușilor vehiculului în siguranță.

Șoferii europeni ar urma să devină astfel mai conștienți de riscuri, în special față de participanții vulnerabili la trafic, precum pietonii, copiii, bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice. Cel puțin asta a precizat Parlamentul European.

O altă modificare se referă la valabilitatea permisului auto.

Concret, carnetul de conducere ar trebui să fie valabil cel puțin 15 ani pentru motociclete și autoturisme. Iar cei care conduc camioane și autobuze să aibă un permis valabil 5 ani.

Pe de altă parte, propunerea de reducere a valabilității permisului auto pentru persoanele de peste 70 de ani a fost respinsă.

Proiectul de norme privind permisele de conducere ale UE a fost adoptat în prima lectură de Parlamentul European. Urmează să fie continuat de noul Parlament după alegerile europene din iunie. Asta înseamnă că data exactă de adoptare a modificărilor nu este încă stabilită.

Foto descriptiv: arhivă

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90