NOR CURIER 930X122

mama-copil

Concediul maternal ramane doi ani, momentan

Coalitia de guvernare a hotarat, in sedinta de duminica seara, de la Palatul Victoria, pastrarea concediului maternal la doi ani si indemnizatia minima de 600 de lei. In cazul plafonului maximal, suma urma sa fie decisa in cusrul acestei zile, pentru ca ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele, si urmeaza ca maine dimineata sa se mai verifice calculele, sa se mai analizeze si sa se ia o decizie. Cu toatea acestea, preşedintele Traian Basescu le-a spus membrilor Coalitiei, in sedinta de azi, ca resursele bugetare nu permit ca perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului sa fie mentinuta la doi ani, si a sugerat ca aceasta durata ar trebui redusa la un an.
Pana la decizia Coalitiei de duminica seara, existau cinci variante legate de reducerea duratei concediului maternal si a indemnizatiei pentru cresterea copilului: una prevedea concediu de 24 de luni cu indemnizatie maxima de 2.500 de lei si indemnizatie pentru cresterea copiilor acordata bunicilor, o alta stipulea 36 de luni de concediu de maternitate si 600 de lei indemnizatie unica, o alta propunere prevedea 12 luni de concediu maternal, 3.400 lei indemnizatie maxima si 500 lei/lunar prima pentru intoarcerea la lucru din a saptea luna, o alta propunere arata ca mamele ar urma sa aiba concediu 2 ani cu indemnizatie maxima de 1.500 de lei si 100 lei/lunar prima pentru intoarcerea la lucru, iar o ultima varianta ca mamele vor avea concediu 12 luni si o indemnizatie intre 600 si 1.000 de lei. Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de crestere a copilului la 12 luni si acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, incepand cu luna a saptea pana la implinirea perioadei de 24 de luni, daca mamele se intorc mai devreme la serviciu.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3