New Profesional Consult 263×587

Gata cu voucherul de 50 de bani pentru reciclare? Se schimbă regulile sistemului SGR!

Gata cu voucherul de 50 de bani pentru reciclare? Se schimbă regulile sistemului SGR!

Românii care s-au obișnuit să recupereze 50 de bani pentru fiecare ambalaj returnat în cadrul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) ar putea fi nevoiți să se adapteze unui model cu totul nou.

Uniunea Europeană pregătește o reformă de amploare, care pune accent pe reutilizare în locul reciclării, cu scopul de a reduce drastic deșeurile de ambalaje în spațiul comunitar.

Eurial 930 x 122 eurial
555×222  MAIA

De la reciclare la reumplere: magazinele vor fi obligate să se adapteze

Începând cu 1 ianuarie 2030, marile lanțuri comerciale din UE vor trebui să aloce cel puțin 10% din suprafața de vânzare unor spații speciale pentru reumplerea ambalajelor reutilizabile.

Practic, clienții vor putea veni cu propriile recipiente pentru a le umple cu băuturi, produse de curățenie sau alimente vrac, direct din sisteme automatizate.

Măsura nu elimină sistemul actual SGR, ci îl transformă într-un model hibrid. Garanția de 0,50 lei pe PET-uri, doze și sticle va rămâne, însă va coexista cu sistemul de reumplere, în care accentul cade pe reducerea ambalajelor de unică folosință.

România – progrese și provocări

În România, Sistemul de Garanție-Returnare a înregistrat deja rezultate notabile.

Numai în luna martie 2025 s-au colectat peste 348 de milioane de ambalaje, susținute de extinderea infrastructurii cu aproximativ 200 de automate RVM (Reverse Vending Machines) noi, amplasate inclusiv în zone rurale și izolate.

Cu toate acestea, trecerea către modelul european bazat pe reutilizare va presupune eforturi suplimentare din partea statului și a comercianților.

Regulamentul UE prevede ca autoritățile naționale să finanțeze și să monitorizeze sistemele de reumplere, garantând respectarea normelor de igienă și facilitarea accesului populației la aceste soluții.

Eurial 930 x 122 eurial
Afis Wonder Prestige 555222 px

Gata cu voucherul de 50 de bani pentru reciclare? Se schimbă regulile sistemului SGR!

Trecerea la un model axat pe reutilizare promite beneficii semnificative pentru mediu, însă vine cu provocări logistice considerabile.

România va trebui să investească în educarea consumatorilor, în modernizarea infrastructurii de retail și în crearea unor condiții igienico-sanitare stricte pentru operarea acestor spații de reumplere.

Diferențele dintre statele membre, în ceea ce privește obiceiurile de consum și infrastructura existentă, fac ca tranziția să nu fie una simplă.

Totuși, direcția este clară: Uniunea Europeană pune accent tot mai mare pe reducerea deșeurilor la sursă și pe dezvoltarea unui model de economie circulară.

De la „plătești și recuperezi” la „refolosești și reduci”

Schimbarea propusă de Bruxelles este mai mult decât o ajustare tehnică, este o schimbare de mentalitate.

Reutilizarea ambalajelor ar urma să devină normă, nu excepție.

Rămâne de văzut în ce măsură consumatorii români vor adopta această nouă paradigmă și cum se vor adapta comercianții locali cerințelor europene.

930 x122 grota rece
555×222  MAIA

Sursă: playtech.ro

263×587-2 Grota Rece