Donaris 930 x 122

ciocan

Magistratii ii dau peste nas lui Boc

Asociatia Magistratilor din Romania dezaproba folosirea sigurantei nationale in demersul de reducere a pensiilor si salariilor. Ramane insa de vazut care va fi si pozitia Curtii Constitutionale cu privire la masurile anuntate de Guvern.

Guvernul a decis reducerea pensiilor si a salariilor bugetarilor(cu 15%, respectiv 25%), fapt care face ca astazi sa fie greva in aproape toate sectoarele administratiei publice din Arges si nu numai. In unele institutii publice din Arges, insa, exista temere din partea angajatilor ca si-ar putea pierde locurile de munca daca participa la greva, cunoscut fiind faptul ca directorii acestor institutii sunt membri ai PDL.

Pentru a motiva reducerea pensiilor si a salariilor, Guvernul a invocat siguranta nationala, respectiv articolul 53 din Constitutie, lucru cu care marea majoritate a magistratilor nu este de acord.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) a formulat un punct de vedere clar cu privire la actiunile Guvernului, aratand ca in fundamentarea masurilor de reducere a pensiilor si salariilor nu pot fi invocate prevederile articolului 53 din Constitutie, aceste masuri fiind, in realitate, „de natura a pune in pericol atat securitatea, cat si siguranta nationala”.

AMR precizeaza ca siguranta nationala ar trebui sa priveasca intreaga natiune si nu doar o parte a ei, reprezentata de categoria bugetarilor care au fost supusi exclusiv masurilor de austeritate.

„De altfel, nici un stat care a procedat la reducerea veniturilor nu a invocat motive de siguranta si securitate nationala, Guvernul dovedind astfel dispret fata de drept si statul de drept, redus doar la puterea executiva. Masurile dispuse de aceste legi vizeaza in mod exclusiv doar personalul din sectorul bugetar si pensionarii, fiind exclusi de la aplicarea cu caracter general, sectorul privat, precum si salariatii regiilor autonome si a celorlalte companii, la care Statul este actionar, ale caror venituri implica si o componenta bugetara importanta. Guvernul urmareste subminarea puterii judecatoresti si a activitatile unor categorii profesionale menite sa asigure tocmai siguranta si securitatea nationala si nicidecum sa contribuie la inlaturarea efectelor crizei, precizand ca masura inlaturarii pensiei de serviciu „este nelegala”, intrucat aceasta este prevazuta cu caracter definitiv si nu temporar, asa cum ar impune starea de criza. Tot astfel, masura de reducere cu 15 procente a cuantumului pensiilor este neconstitutionala, incalcand si practica europeana in situatii similare, iar prin diminuarea valorii punctului de pensie in realitate scaderea pensiei este de inca 15 la suta, rezultand ca diminuarea reala a valorii pensiilor, va fi de 30 la suta”, a precizat AMR.

{loadposition inside}

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3