NOR CURIER 930X122

Weekend de foc. Temperaturi de peste 40 de grade sambata si duminica!

Pitesti. 13 august 2010.
Argesul se topeste! Indicele de confort termic a depasit pragul critic de 80 de unitati in aproape toata tara. Cel mai grav este pe litoral, unde acest indice a ajuns la 90 de unitati la ora 15.00.Meteorologii anunta temperaturi de peste 40 de grade in acest weekend.

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa pentru a determina o temperatura aparenta, cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat, potrivit specialistilor Administratiei Nationale de Meteorologie. Codul galben de canicula valabil pentru toata tara, a fost prelungit pana luni. De altfel, meteorologii au anuntat ca romanii se vor confrunta cu cel mai fierbinte weekend din acest an. Temperaturile vor ajunge la temperaturi de 40 de grade la umbra.
Un rol foarte important pentru organismul uman il are hidratarea. Se vor consuma minim doi litri de lichide pe zi: apa minerala, plata, sucuri, ceaiuri slab indulcite. Vor fi evitate bauturile cu cofeina sau cu atat mai putin bauturile alcoolice. De asemenea o hidratare foarte buna se face si cu iaurt o data la doua ore, plus o alimentatie bogata in legume si fructe.
Medicii le recomanda persoanelor care au probleme cronice de sanatate sa isi ia medicatia la timp, sa se hidrateze si sa evite sa iasa pe strada in intervalul 11:00 – 18:00. Daca simt ca le este rau pe strada, sa se retraga intr-o incinta cu aer conditionat. Farmaciile au aer conditionat pot primi pentru cateva zeci de minute o persoana careia i se face rau pe strada. Daca starea nu se imbunatateste nici atunci, sa apeleze serviciul de urgenta 112.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3