Donaris 930 x 122

audienteleargesului

250 locuri de munca pentru…22.000 de someri

De ceva vreme, cotidianul „Argesul” aduce in atentia factorilor de raspundere din judet problemele fierbinti ale argesenilor. in fiecare zi de marti, timp de o ora, intre orele 10 si 11, dumneavoastra v-ati adresat invitatilor nosti cu diverse intrebari. Fie i-ati luat la bani marunti pe primarul Tudor Pendiuc, presedintele Constantin Nicolescu sau prefectul Gheorghe Davidescu, fie ati dorit sa aflati cum vom sta cu plata caldurii la iarna sau in ce directie se indreapta invatamantul argesean. Problemele fiscale au fost de mare interes pentru unii dintre dv., asa cum s-a intamplat si cu cele din calitatea si disciplina in constructii. Nu am ocolit nici gripa porcina si medicii v-au raspuns la o serie de intrebari, asa incat sa fiti ocoliti de virusul A/H1N1. Dincolo de framantarile politice, aregesenii –si nu numai ei – au dorit sa stie cum pot scapa de efectele nefaste ale crizei economice, cum pot identifica oportunitati de afaceri, tocmai pentru a depasi perioada cenusie a acestui an.
Asadar, la dezbaterea de ieri, organizata in cadrul campaniei „La noi arde, la voi e caldut?” au raspuns invitatiei Clara Banica, seful Agentiei Locale Pitesti, asistent univ. drd. Mirela Racasan, consilier in cariera la Universitatea „Constantin Brancoveanu”, Alexandra Durdui, eleva, clasa a XI-a C, la Grupul ªcolar Economic Administrativ „Maria Teiuleanu”, Damian Pavelescu, directorul Radio Muntenia FM, Silviu Antone, manager www.epitesti.ro, Gabriel Lixandru, redactorul sef al cotidianului „Argesul”, iar moderatorul dezbaterii a fost Mihai Golescu, directorul ziarului „Argesul”. 
Criza locurilor de munca…
Dezbaterea de ieri a fost axata pe criza locurilor de munca, o problema foarte importanta, care a facut ca, luna de luna, numarul somerilor, in judetul nostru sa creasca. Tocmai de aceea, intrebarea adresata invitatilor a fost „Ce facem pentru a crea mai multe locuri de munca? Ce fac politicienii? Ce facem noi toti pentru a mentine locurile de munca si pentru a avea mai multe locuri?” Clara Banica a raspuns: „Puterea nostra de a crea locuri de munca este limitata. Putem, insa, sa transmitem Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca solicitarile angajatorilor, incat sa venim in sprijinul acestora. Din pacate, in acest an ne-am confruntat cu o mare lispa a locurilor de munca. La acesta data sunt puse la dispozitia somerilor doar 250 de locuri de munca. Este foarte putin daca ne gandim ca in noiembrie 2008 erau 1.500 de oferte, iar daca ne mai gandim si la numarul somerilor este o situatie dezastruasa. Avem 250 de oferte la 22.000 de someri, din care 16.000 indemnizati. Nu toti angajatorii comunica locurile de munca, desi au obligatia de a le comunica. Facem controale tocmai pentru a-i determina sa comunice ofetele, asa incat sa venim in sprijinul celor ce doresc sa munceasca. Crearea unor noi locuri de munca este o problema foarte grea, mai ales ca alti agenti economici anunta concedieri colective. De exemplu, Confarg Curtea de Arges disponibilizeaza 340 de salariati”.
Cum raspunde invatamantul crizei locurilor de munca?
Un cititor a dorit sa afle „Daca un somer indemnizat poate sau nu poate sa urmeze un curs de calificare in alt domeniu, fara ca ajutorul de somaj sa-i fie suspendat?” Raspunsul a fost dat tot de Clara Banica: „Poate urma un curs gratuit, daca i se propune un curs si refuza sa-l urmeze, somerul pierde indemnizatia de somaj. Poate urma, insa, un curs gratuit numai cursurile care sunt in planurile noastre, ale agentiei, de formare. Daca dumnealui gaseste in alta parte un alt curs de formare, prin alti furnizori, atunci, noi, nu suportam cheltuielile respectivului curs”.
In mod cert ne confruntam cu o criza a locurilor de munca. Tocmai de aceea, avand in vedere ca Universitatea „Constantin Brancoveanu” este preocupata de a raspunde exigentei realitatii si de a forma idei pentru crearea unor noi locuri de munca, dezbaterea a continuat cu intrebarea: „Cum raspunde invatamantul crizei locurilor de munca?” Si raspunsul a fost dat de Mirela Racasan: „Invatamantul raspunde in mod diferit, functie de tipul de institutie de invatamant. Trebuie sa subliniem ca noi suntem institutie de invatamant superior privata si avem acesta preocupare inca de la inceput, aceea de a plasa un produs – aduca studentii – pe piata fortei de munca. Nu putem sa ne lasudam cu un produs bun atata vreme cat nu avem rezultate, adica incadrarea studentilor nostri in munca, pe locuri corespunzatoare pregatirii lor. Asa se face si evaluarea activitatii de forurile superioare. De ani buni, in cadrul universitatii noastre functioneaza Centrul de consiliere si informare in cariera care, pe langa faptul ca informeaza studentii cu privire la piata muncii, dar ii si consiliaza in a-si gasi un job. Noi ne straduim sa le dam competente. Un bun angajator al nostru a fost Dacia Renault. Am realizat,  deseori, proiecte cu studentii si i-am ajutat sa faca practica, incat integrarea in munca sa se faca mult mai usor. Studentii au fost si motivati, de exemplu, in urma unui concurs, castigatorii au facut parte din echipa celor de la  Dacia, iar ocupantul locului I a fost trimis in Franta. Universitatea „Constantin Brancoveanu” asta isi doreste, ca studentii sa fie implicati in echipa profesionistilor, iar profesionistii sa-i vada pe studenti la lucru”.
Daca doriti sa aflati care e cel mai mic sau cel cel mai mare ajutor de somaj pe care plateste agentia judeteana, daca vreti sa aflati daca elevii pot lucra pe timpul vacantei sau cat timp se acorda somaj nu pierdeti „Argesul” de maine. De asemenea, astazi, de la ora 11, dezbaterea o veti putea asculta pe Radio Muntenia FM, iar pe www.epitesti.ro, intrega dezbatere va fi transmisa.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90