New Profesional Consult 930 x 122

academia română

ACADEMICIENI CU ORIGINI ARGEȘENE, SIMPOZION ÎN PITEȘTI

Academicieni cu origini argeșene, simpozion în Pitești. În cadrul proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, astăzi, în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș, reprezentanții Academiei Române cu origini argeșene, împreună cu reprezentanți ai mediului universitar, ai Inspectoratului Școlar, ai Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură și ai mediului de afaceri, precum și ai administrației publice județene și locale au susținut un simpozion, prilej pentru a dezbate proiecte de interes județean pe care Academia Română să le poată sprijini, dezvolta și promova la nivel național.

Citiți și: Argeș: Festivalul de reconstituire antică ,,TRANSALVTAVNVS FEST. La porțile Imperiului

Au participat, alături de conducerea Consiliului Județean Argeș, membrii grupului de inițiativă al proiectului ”Respect pentru Valorile Naționale”, senatorul Șerban Valeca, fost ministru al Cercetării și Inovației, regizorul Șerban Marinescu, președintele DACIN SARA, academicianul Nicolae Panin, ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, academicianul Ioan Dumitrache, secretarul Academiei Române, academicianul Gheorghe Păun, academicianul Mihail Bădescu, Dumitru Tudosoiu, inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Argeș, Ovidiu Puiu, rectorul Universității ”Constantin Brâncoveanu”, George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, omul de afaceri Dumitru Grecu, directorii instituțiilor de cultură argeșene și reprezentanți ai mass media.

Fiecare dintre cei prezenți a avut posibilitatea de a-și prezenta propunerile de proiecte care pot contribui la dezvoltarea județului cu sprijinul Academiei Române, temele abordate fiind de la educație, cercetare, cultură populară și tradiții și identitate națională, până la sprijin în domeniul economic, de infrastructură și turism, accentul întrunirii fiind pus în domeniul turismului pe promovarea și dezvoltarea zonei montane, respectiv zona Transfăgărășan, precum și pe promovarea turismului ecumenic.

Citiți și: Fost inginer la Dacia, pregătit se dea în judecată Consiliul Judeţean Argeş

Din partea academicienilor prezenți, demersul acestui proiect a fost salutat, în special inițiativa perpetuării acesui gen de întâlniri, prin care publicul larg, tinerii în special, să poată avea acces la informațiile și la activitatea Academiei Române.

Academicianul Ioan Dumitrache, secretarul Academiei Române, a subliniat importanța creării la nivel județean a unui centru de excelență pentru copiii cu rezultate deosebite, în special pentru cei proveniți din mediul rural, care au un potential extraordinar, care însă poate nu au întotdeauna posibilitatea dezvoltării și implicit a valorificării capacităților lor: ”Argeșul are proiecte și am speranța că, într-adevăr, în acest context, al relației dintre județul Argeș și membrii Academiei Române, am putea contibui la realizarea acestora.

Apreciez modul în care au fost prezentate aceste proiecte, legate de educație, tradiții, muzee, economie și turism.

România nu se va dezvolta fără un proiect stabil, pe care în prezent nu îl are. Este bine ca și județul să aibă un program strategic pe o perioadă lungă de timp. Academia a realizat o impresionantă documentație, care se poate găsi pe site-ul Academiei, despre ce înseamnă România și ce ar trebui să fie România, până în anul 2040.

Printre cele 13 proiecte prezentate – de educație, resursele României, dezvoltarea societății românești, societatea economică și așa mai departe – acolo este și un proiect care vizează sistemul național de educație, prin care încercăm să dăm un răspuns asupra stării naționale a educației. Se impune o restructurare completă a sistemului, o regândire și definirea conceptului de educație națională. La nivelul județului, crearea unui centru de excelență pentru copiii superdotați, în mod deosebit pentru copiii de la țară, care sunt foarte mulți foarte talentați și care se pierd ca urmare a condițiilor și resurselor, a lipsei lor. Ar trebui să identificăm acest potențial uman deosebit”.

În completare, președintele Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, a precizat că, încă din 2016, Consiliul Județean s-a aplecat asupra acestui subiect, astfel că, în cadrul Sărbătorilor Argeșului și Muscelului, au fost premiați și evidențiați olimpicii argeșeni, iar la Gala ”10 pentru Argeș”, timp de doi ani la rând, trofeul i-a fost acordat unui olimpic internațional.

„Mai mult, în fiecare an, Consiliul Județean vine în sprijinul elevilor și studenților prin acordarea de burse de merit și sociale, iar în parteneriat cu Universitatea Pitești, cu ISJ Argeș și cu Ministerul Cercetării și Inovării organizează, tot anual, Salonul de Inventică, Inovație și Creativitate, la care participă peste o mie de elevi și studenți.

La finalul simpozionului, președintele a dat asigurări că astfel de evenimente vor continua. Următoarea întâlnire va avea loc între membrii Academiei Române și elevii și studenții argeșeni.”, precizează Consiliul Județean Argeș.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

570 pe 90 Costache