EcoMoto 930×122

vot

Alegeri 2008 vs. alegeri 2012

Pe 10 iunie argeşenii sunt chemaţi din nou la urne să îşi aleagă reprezentanţii la nivel local şi judeţean pentru un mandat de 4 ani. În cea marea parte a localităţilor argeşene candidează şi primarii în funcţie, aceştia fiind cotaţi şi cu prima şansă la un nou mandat, mai ales că alegerile vor fi câştigate dintr-un singur tur de scrutin, şi nu din două, de către candidatul cu cele mai multe voturi. Vom face în cele ce urmează o analiză a distribuţiei mandatelor din 2008, rezultate în urma alegerilor locale de atunci, comparativ cu situaţia de acum, de dinainte de alegeri. Se va vedea că, de fapt, cei mai mulţi primari nu au schimbat macazul, dar şi că partidul principal de guvernământ a reuşit să atragă foarte puţini primari de la USL faţă de cei 30 câţi îşi propusese…

Conform rezultatelor finale ale alegerilor din 2008, „tabloul” electortal al judeţului Argeş a fost următorul: 71 de primari PSD (din care 2 de municipii şi doi de oraşe), 17 primari PDL (din care unul de oraş), 11 PNL (din care unul de oraş), 1 de la PNG-CD (la Săpata), 1 de la PRM (Valea Iaşului) şi unul indepdenent (Băiculeşti).

Nu e de mirare, aşadar, că judeţului i s-a pus eticheta de „judeţ roşu” (culoarea PSD), iar acest spectru politic s-a cam menţinut în judeţ de peste 20 de ani.

Altfel stau lucrurile acum, înainte de alegerile locale din 2012. Între timp, migraţia politică şi-a spus cuvântul, iar la Vultureşti PSD a pierdut alegeri parţiale în favoarea PDL.

Acum au anunţat trecerea cu arme şi bagaje la PDL primarii PSD din Călineşti, Davideşti, Merişani, Valea Danului şi Corbeni, primarul PNL de la Tigveni, primarul PRM de la Valea Danului şi primarul PNG-CD de la Săpata.

Astfel, PDL a mai câştigat de partea sa 8 edili. De cealaltă parte, USL a reuşit să atragă de partea sa primarul din comuna Bogaţi care a trecut la PNL. Astfel, dacă în 2008 USL (dacă ar fi existat…) ar fi avut 82 de mandate, acum are 78. Foarte mult, dacă ne gândim că şi alegerile parlamentare sunt câştigate, până la urmă, tot de primari…

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90