NOR CURIER 930X122

Arges

ALERTĂ ÎN ARGEȘ! FOCAR CONFIRMAT

Alertă în Argeș! Focar confirmat. În urmă cu puțin timp, Instituția Prefectului – Argeș ne-a transmis un comunicat de presă.

Citiți și: Accident cu un TIR și 2 mașini! O persoană este rănită

„Vineri, 24 februarie 2017, a fost convocată ședința Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Argeș în vederea aprobării Planului de măsuri pentru combaterea focarelor de pseudopestă aviară/influență aviară în două gospodării din comuna Mihăești. Întrunirea Centrului Local de Combatere a Bolilor Argeș s-a făcut ca urmare a confirmării existenței unor boli specifice păsărilor (pseudopestă aviară/influență aviară) în cele două gospodării potrivit buletinelor de analiză emise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

În acest context, s-a dispus în sarcina unității locale de sprijin de la nivelul comunei Mihăești măsura lichidării focarelor prin uciderea imediată a tuturor păsărilor din exploatații și distrugerea acestora, precum și a tuturor materialelor sau deșeurilor (furaje, așternuturi de paie, bălegar) susceptibil a fi contaminate.

Citiți și: Grav accident rutier ACUM! Două mașini sunt „praf”

De asemenea, au fost luate și alte măsuri pentru a evita răspândirea bolii: curățarea și dezinfectarea clădirilor folosite pentru adăpostirea păsărilor, respectarea unei perioade de vid sanitar până la reintroducerea de păsări în exploatații, depistarea și distrugerea ouălelor produse în cele două exploatații, precum și a cărnii de pasăre provenită din acestea.

S-a dispus, totodată, efectuarea unei anchete epidemiologice, precum și delimitarea unei zone de protecție pe o rază de minimum 3 km și a unei zone de supraveghere de 10 km.

Prin Hotărâre, Centrul Local a dispus în sarcina Gărzii Forestiere notificarea administatorului fondului cinegetic din zonă pentru a informa DSVSA (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor) în legătură cu prezența de păsări moarte pe raza acestuia. Direcția de Sănătate Publică va atenționa medicii de familie cu privire la obligația de a fi informată orice suspiciune de boală.”, informează Instituția Prefectului – Argeș.

Amintim că în prima parte a acestei luni cazuri de gripă aviară au fost depistate în București.

„Deşi nu există un risc imediat de transmitere la om, suntem obligaţi să luăm toate măsurile care se impun, conform legislaţiei internaţionale, pentru a împiedica apariţia unui virus gripal recombinat (adică virus gripal aviar + virus gripal uman), care ar putea afecta populaţia umană.”, afirma în acel context, potrivit Mediafax, managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, Adrian Streinu-Cercel.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90