New Profesional Consult 930 x 122

bani_afaceri

Amenzi pentru…brambureala statului

Vor fi acordate amenzi pentru cei care nu-si depun declaratiile de venit pana pe 25 august! Este vorba de noile prevederi legale privind persoanele care lucreaza in baza contractelor de drepturi de autor sau conventii civile.

Conform noului Cod Fiscal, persoanele care desfasoara activitati de natura liberala trebuie ca pana pe 25 ale fiecarei luni sa depuna declaratiile de venit si sa plateasca taxe. In caz contrar, ei vor fi amendati. Primul termen la care aceste noi reguli se aplica este 25 august 2010. Amenzile sunt foarte mari, cuprinse fiind intre 2.500 si 5.000 de lei pentru nedepunerea declaratiilor si intre 300 si 600 de lei pentru declaratii gresite.

Se ajunge si la situatii in care persoanele care obtin venituri din drepturi de autor, dar si pe cartea de munca platesc de doua ori contributia la asigurarile sociale de sanatate. Noile obligatii fiscale par ca au fost facute pe genunchi, special sa ne faca sa ne lasam de meserie.

Formularele sunt stufoase si au fost publicate cu intaziere (formularul pentru contributiile la asigurarile de pensii nu a fost inca publicat in Monitorul Oficial), nelasand, practic, nicio sansa sa fie completate si depuse la timp de contribuabili.

Dupa cum reiese din normele de aplicare a ordonantei de modificare a Codului Fiscal, se pare ca fiecare angajat trebuie sa indeplineasca lunar urmatorul „ritual”: trei declaratii diferite pentru fiecare taxa in parte (5,5% pentru asigurarile de sanatate, 0,5% la bugetul asigurarilor pentru somaj, 10,5% pentru asigurarile sociale). Trei calcule.

Trei deplasari la institutiile aferente. Practic, angajatii sunt obligati sa cheltuiasca suplimentar (pentru deplasare), sa piarda timp (eventual sa se invoiasca de la serviciul de baza) si, inevitabil, sa-si faca nervi.

Eurial 555 x222
eurial 570×90