930×122 CAPRA 5

inundatii

Asigurarile obligatorii de case, in vigoare

Incepand de joi, 15 iulie, asigurarea locuintelor a devenit obligatorie. Astfel, toti proprietarii sunt obligati ca in termen de şase luni sa incheie o polita de asigurare. Polita costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, suma asigurata fiind de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Proprietarii de locuinte care au deja o asigurare (de tip CASCO) vor fi obligati şi ei sa incheie o polita obligatorie, in maximum un an de la aplicarea acestei legi. Asigurarea obligatorie acopera numai trei riscuri: inundatiile, cutremurul şi alunecarile de teren.

Sunt excluse riscuri cum ar fi incendiul (cel mai des intalnit), explozia şi altele, pentru care proprietarul care vrea sa le acopere trebuie sa incheie o polita facultativa. Asigurarile facultative sunt mult mai scumpe, insa, „ratele” lunare putand trece uşor de 100 de lei pe luna, in functie de complexitatea asigurarii.

Nu toate societatile comerciale de profil fac asigurari obligatorii de locuinte. Iata care sunt societatile care au semnat Societatile de asigurari care au semnat actul constitutiv de infiintare a PAID (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor) sunt Astra Asigurari, Groupama Asigurari, Clal Romania, Uniqa Asigurari, City Insurance, Certasig, Ardaf, Generali Asigurari, Carpatica Asig, EuroIns Romania, Grawe Romania Asigurare, Credit Europe Asigurari şi ABC Asigurari.

Amenda pentru cei care nu fac asigurari obligatorii de locuinte este cuprinsa intre 100 de lei şi 500 de lei. Constatarea şi aplicarea amenzilor se fac de catre primari şi de catre persoanele imputernicite de aceştia.

{loadposition inside}

 

 

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90