Kaia 930 x 120

Atentionare cu privire la atacul viperelor in zona montana

mm Pitesti. 18 iunie 2009. Salvamont Arges.
In ultimele zile, la interval de mai putin de douasprezece ore, Serviciul Public Salvamont Arges, institutie finantata de Consiliul Judetean Arges, a avut interventii la o muscatura de vipera asupra unui turist in zona Capra si la atacul unui urs asupra unui cioban pe valea Topologului. Avand in vedere aceste noi genuri de probleme cu care ne confruntam, trebuiesc facute publice si popularizate cateva masuri de prevenire a atacurilor animalelor salbatice.
Pentru a evita muscatura de vipera (in Fagaras intalnim vipera comuna sau Vipera Berus) se recomanda portul bocancilor de munte, chiar daca temperatura ambianta este ridicata. Portul bocancilor va va feri si de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de raniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomanda portul slapilor sau al adidasilor. Trebuie in permanenta efectuat un control vizual al zonei in care urmeaza sa pasiti. Nu ridicati pietre mari decat dupa ce, in prealabil, ati efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi. Daca intrati intr-o zona cu vegetatie inalta care nu va permite verificarea suprafetei solului, loviti usor vegetatia cu un bat. in ciuda renumelui, vipera comuna este un sarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastra.
In cazul unei muscaturi de vipera (se prezinta ca doua intepaturi la distanta de 3-4 mm distanta, care dupa o ora prezinta ) anuntati 112 sau 0SALVAMONT si incercati sa aspirati cat mai mult din sangele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi taiate care poate fi folosita ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai linistita, sa nu se miste, pentru a evita raspandirea sangelui in corp si sa astepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice intirzie actiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se produce la 6-8 ore de la muscatura, dar numai daca sarpele a reusit sa administreze incarcatura totala de venin, ceea ce nu se intampla de obicei, deoarece omul este muscat numai ca avertisment, ca reactie de aparare.
Pentru a evita atacul ursului brun, se interzice cu desavarsire hranirea animalului sau apropierea de acesta pentru fotografii sau din alte motive. tineti cont de faptul ca ursul va va ocoli intotdeauna, daca si dumneavoastra veti face la fel. Omul nu este o prada pentru urs, dar daca primeste mancare in mod constant va considera normal sa primeasca in permanenta, ceea ce-l va face sa devina agresiv. in cazul in care animalul se apropie de dumneavoastra, incercati sa pareti cat mai mari, prin ridicarea bratelor deasupra capului. In niciun caz, nu fugiti! Ursul fuge mult mai repede decat omul, atingand in urcare, circa 25-30 km/h. Prin fuga, instinctul de vanatoare se va activa si atunci va va ataca. Atunci cand campati sau parcurgeti trasee turistice, faceti-va semnalata prezenta vorbind, pentru ca animalul sa nu fie luat prin surprindere si sa va poatt evita. Atentie, zgomotele puternice sau muzica data tare il pot irita!
Respectarea regulilor de mai sus va va feri de surprize neplacute! Pentru informatii suplimentare despre comportamentul in zona montana, accesati www.salvamontpitesti.go.ro”  sau www.salvamontcurteadearges.ro.

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90