New Profesional Consult 930 x 122

capsunari_spania

Autoritatile spaniole nu mai vor romani la munca!

Spaniolii pregatesc interdictii romanilor care se urca in autocar si merg sa se angajeze la ei. Mai bine de 90% dintre ofertele de lucru in Spania pentru romani sunt in domeniul agriculturii, insa din cauza crizei si a somajului ridicat, autoritatile spaniole doresc sa opreasca migratia romanilor catre subdimensionata piata a muncii din peninsula Iberica.

Astazi se va decide daca romanii care vor sa lucreze in Spania vor avea interdictie. Cei care s-au stabilit in Peninsula Iberica spun ca e vorba de o masura populista, electorala, pentru ca oricum numarul conationalilor care isi doresc sa lucreze acolo e intr-o scadere considerabila.

Vantul crizei din Spania si aceasta stire i-a cam pus pe ganduri pe romani. Cei care s-au stabilit acolo spun ca au copii la scoala, credite ipotecare, sunt legati de Spania si raman oricum. Asteapta sa treaca criza economica. Guvernantii iberici tin sa precizeze ca decizia lor e una provizorie si nu ii va afecta pe cei care lucreaza deja. „Nu vor avea probleme nici cei care vor pleca pe baza de contract, care vor fi ofertati de firmele din Peninsula Iberica. Masura ii vizeaza doar pe cei care mergeau in Spania si isi cauta de lucru pe cont propriu”, a explicat deputatul William Brinza, presedintele Comisiei Parlamentare Pentru Comunitatile de Romani din Afara Granitelor.

Chiar daca nu-i afecteaza, aceasta decizie nu le este indiferenta celor care muncesc de ani buni in Spania. O parte dintre ei cred ca s-ar putea interpreta faptul ca politicienii spanioli ii arata cu degetul atunci cand se vorbeste de situatia economica. Nu ar putea face altceva decat sa aprinda spiritele intre localnici si comunitatea romana sunt de parere o mare parte dintre conationali care muncesc in Spania.

Potrivit Ministerului Muncii, romnii care muncesc acum, legal, in Spania, cat si cei care au muncit la un moment dat – si pot dovedi ca au fost cotizanti la Asigurarile Sociale la un moment dat – iar acum se afla in somaj sau chiar si-au terminat indemnizatiile de somaj, nu vor fi afectati! Astfel, in cazul in care un roman care munceste in prezent legal si va dori sa-si schimbe locul de munca o va putea face fara a avea nevoie de permisul de munca, la fel ca unul care a muncit, in trecut, legal si o poate demonstra. Masura ii vizeaza pe cei care ar fi dorit sa vina, de acum incolo, in Spania, la munca.

Potrivit Institutului National de Statistica din Spania, in Peninsula Iberica sunt aproape 865.000 de romani. Neoficial, cu tot cu cei fara acte ar fi undeva peste un milion. Numarul acestora e in scadere drastica, pentru ca, in urma cu cativa ani, se ajunsese chiar la 2 milioane de conationali care luasera drumul visului iberic. In fiecare luna, in jur de 15.000 de romani vin in Spania, pentru un loc de munca, insa, in acelasi timp, vreo 10.000 revin in Romania este afirmatia Federatiei Asociatiilor de Romani din Europa (FADERE).

Interesul redus este demonstrat si de numarul scazut de anunturi de pe site-urile de specialitate. Din 2008 a inceput sa scada interesul romanilor pentru a munci in Spania. Varful cererii si ofertei a fost in 2006 – 2007, atunci erau peste 20.000 de locuri de munca, acum au scazut, sunt in jur de 7.000. Anul asta cred ca este cel mai slab dintre toti.

Din 2009 pana in prezent, prin intermediul Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca, au fost selectati 2.502 romani pentru a munci in agricultura din Spania. Anul acesta au plecat doar 286 de persoane. In prezent nu exista nicio o oferta din partea angajatorilor iberici.

555×222  MAIA
New Profesional Consult 570×90