Donaris 930 x 122

    AVALANSA_SISTEM

    Avalanșă controlată în munții Făgăraș!

    Salvamont Argeş, împreună cu Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, a organizat astăzi o demonstraţie de declanşare controlată a avalanşelor în zona cabana Capra–Transfăgărăşan. Demonstrația a fost făcută cu ajutorul unui sistem flexibil, care nu necesită explozibili și care poate fi operat cu elicopterul în condiţii variate, oriunde este nevoie.

    Sistemul DaisyBell, produs de firma franceză MND Group, constă într-un ansamblu de butelii cu hidrogen şi oxigen, transportat cargo de un elicopter, cu ajutorul căruia un operator declanşează 50-60 de explozii. Suflul exploziilor destabilizează stratul de zăpadă, în cazul în care stratul este instabil.

    Respectivul sistem este deja implementat în mai multe ţări europene care au drumuri alpine, fiind folosit pentru securizarea şi exploatarea acestora în condiţii de siguranţă pe perioada iernii. Echipamentul propriu-zis a fost operat de către Divizia Est a MND Group din Slovacia, ţară care foloseşte acest sistem. Implementarea sistemului şi în România ar avea ca rezultat prelungirea perioadei în care drumurile noastre montane aflate la mare altitudine (Transfăgărăşanul şi Transalpina) sunt deschise traficului rutier. De asemenea, ar asigura şi circulaţia în condiţii de securitate maximă pe tronsoane de drum care pot fi subiectul unor avalanşe în cazul de căderi masive de zăpadă (Valea Oltului sau Defileul Jiului).

    555 X 222 POSADA 2

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90