930×122 CAPRA 5

avocatul_poporului_albania01

Avocatul Poporului din Albania: In Romania este mai bine ca la noi

Pitesti. 13 octombrie 2009. Avocatul Poporului.
Ombudsmanul Republicii Albania (Institutia Avocatului Poporului din Albania ), Ermir Dobjani, a fost prezent in Arges, in cadrul unei vizite in Romania, la Biroul Teritorial Pitesti al Avocatului Poporului. Cu aceasta ocazie, Domnia Sa a precizat ca exista, cel putin in privinta cadrului legislativ, intre cele doua institutii din Romania si Albania. Mai mult, albanezii au imprumutat chiar denumirea de la romani. In cadrul intalniri cu autoritatile judetene si locale- vicepresedintele C.J. Arges Florin Tecau si primarul Tudor Pendiuc- Ermir Dobjani a prezentat si reclamatiile din partea cetatenilor pe care institutia din Albania incearca sa le rezove: probleme cu discriminarea in acordarea de asistenta sau ajutor social, probleme care tin de legile retrocedarii, care nu sunt puse in aplicare, desi exista hotarari ale instantelor, precum si lipsa de transparenta a institutiilor statului. De asemenea, Ombudsmanul Republicii Albania a mai precizat ca Institutia Avocatului Poporului din tara sa se confrunta cu o mare reticienta din partea autoritatilor, motiv pentru care incercarile de a deschide birouri teritoriale s-au lovit de refuzurile administratiilor judetene. Primarul Tudor Pendiuc le-a transmis oaspetilor ca trebuie sa aiba o atitudine pozitiva, pentru ca, la fel ca si in Romania, autoritatile vor incepe sa fie mai receptive la activitatea Avocatului Poporului, pentru ca vor intelege importanta pe care o are pe de o parte, in relatia dintre cetateni si administratie si, pe de alta parte, tocmai pentru ca incearca sa rezolve problemele cetatenilor, Avocatul Poporului este un garant al democratiei. „Cand nu te mai intelegi nici cu puterea, nici cu opozitia, apelezi la Avocatul Poporului. Pe noi, administratia, Avocatul Poporului ne-a ajutat atunci cand a sesizat Curtea Constitutionala atunci cand Guvernul a vrut sa interzica cumulul pensiei cu salariul. O asemenea masura, ne afecta in doua randuri pe noi, administratia: pierdeam oameni de valoare si nici nu mai putea angaja pe altii in loc, pentru ca posturile erau blocate. Iata ce importanta este aceasta insitutie”, a precizat si primarul Tudor Pendiuc.
In aceeasi masura, presedintele Avocatului Poporului din Albania, remarcat faptul ca administratia judeteana si cea locala din Arges a sprijinit Avocatul Poporului din Romania, oferindu-i un spatiu adecvat pentru Biroul Teritorial si a apreciat si faptul ca relatia pe care cei doi experti de la Pitesti cu institutiile statului este mult mai transparenta si la un nivel ridicat de cooperare. De altfel, reprezentantul de la Bucuresti al Avocatului Poporului a tinut sa sublinieze sprijinul acordat de autoritatile judetene si locale institutiei, sprijin de care avocatul Poporului nu se bucura si in alte judete. „Va transmist salutul Consiliului Judetean si ne bucuram ca ati venit in judetul nostru. Ne bucura ca avem o astfel de intalnire, pentru ca, daca imi aduc aminte, institutia Avocatului Poporului a fost stipulata in Constitutia din 1991 si, in 1997, prin legea 35, a fost infiintata in Romania. Faptul ca au fost infiintate aceste Birouri Teritoriale exprima dorinta acestei institutii de a fi aproape de cetateni, dar este si un semnal pozitiv in ceea ce priveste descentralizarea. Consiliul Judetean Arges a sprijint infiintarea acestui Birou Teritorial in Arges, avand in vedere menirea acestei institutii ca factor de echilibru intre cetateni si puterile statului, ca un factor care sa exprime cerintele, dar si problemele societatii civile, iar colaborarea intre administratia judeteana si aceasta institutie ne permite sa fim mai aproape de cetateni, sa le cunoastem problemele si sa incercam sa le rezolvam”, le-a transmis vicepresedintele C.J. Arges.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90