Donaris 930 x 122

biserica ortodoxă

AZI, ZI DE SĂRBĂTOARE

Azi, zi de sărbătoare. Astăzi este zi de sărbătoare pentru toți românii ortodocși. Biserica Ortodoxă îi prăznuieşte pe Sfinţii Cuvioși Ioan Casian şi Gherman din Dobrogea pe data de 28 februarie. În anii bisecţi, ei sunt celebrați pe 29 februarie.

Citiți și: Video de necrezut: Iadul de la o biserică din Pitești. Imaginile umilinței!

Părintele Ioan Casian s-a născut în anul 365 în Dobrogea, provincie cunoscută şi sub numele de Sciţia Mică. El provenea dintr-o familie înstărită, iar din acest motiv a putut urma şcolile timpului. Cu toate acestea, din dorinţa sa arzătoare de desăvârşire duhovnicească, Părintele Ioan Casian a renunţat să ia parte la atracţiile mai puţin creştine şi a decis să părăsească meleagurile natale şi să călătorească împreună cu bunul său prieten Gherman la Locurile Sfinte. Un fapt mai puţin cunoscut, Gherman nu era, de fapt, fratele lui de sânge sau prin naştere, ci frate în duh, conform calendarulortodox.ro.

Biserica Ortodoxă l-a revendicat pe Sfântul Ioan Casian, chiar dacă acesta a trăit departe de patria lui. Mai mult, Biserica l-a pus la loc de cinste atât pentru originea sa daco-română, cât şi pentru moştenirea lui spirituală şi culturală. Sfântul Ioan Casian este cunoscut în întreaga lume creştin-ortodoxă sub numele de Casian Romanul.

Citiți și: SURPRIZĂ ARGEŞEANĂ ÎN MOSCOVA

Sfântul Cuvios Gherman din Dobrogea s-a născut pe pământul Sciţiei Mici și a fost discipol al Sfântului Apostol Andrei. El a călătorit la Locurile Sfinte din Siria, Palestina şi Egipt. Mai târziu, s-a întors în Dobrogea și a reușit să reînnoiască viaţa monahală din regiune. În scrierile Sfântului Ioan Casian acesta e numit „Sfântul Părinte Gherman”, iar activitatea sa este descrisă în detaliu.

Acești sfinți sunt amintiţi şi iubiţi de creştinii ortodocşi pentru întărirea vieţii monahale în întreaga lume creştină. (Sursa: avantaje.ro, foto: basilica.ro)

NOR CURIER 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3