930X122 MAIA

muzeu_baston_eminescu

Bastonul lui Eminescu, in Arges

Pitesti. 15 ianuarie 2010.
Cu ocazia implinirii a 160 de ani de la nasterea poetului Mihai Eminescu, Muzeul Judetean Arges a organizat un moment expozitional cu medalii si plachete batute in memoria marelui poet. Piesa centrala a expozitiei este bastonul ce i-a apartinut lui Eminescu, obiect de mare valoare pentru istoria natioanala prin unicitatea si simbolistica sa. Bastonul a fost daruit de Societatea Junimea lui Eminescu, in anul 1876, ca semn al aprecierii geniului sau literar si este realizat din fildes, bambus, argint si piele.
Obiectul se afla intr-o stare de conservare buna si are sculptata in basorelief monograma poetului (M.E.), incadrata intr-un decor floral. Piesa a ajuns in colectia Muzeului Judetean Arges in februarie 1975, fiind achizitionata de la farmacistul Nicolae Nicolescu, care il primise de la generalul Calotesc, ruda a fostului Guvernator al Bucovinei intre anii 1941-1943.
In anul 2007 Muzeul National al Romaniei si Ministerul Culturii au calsificat bastonul la categoria tezaur.
Momentul expozitional Eminescu va fi deschis intre 15 si 31 ianuarie si poate fi vizitat de marti si pana duminica, intre orele 9.00 – 17.00.

SMART KIDS 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3