New Profesional Consult 930 x 122

tanc_tr85m1

BBC a filmat la Pitesti un reportaj despre tancul romanesc

Pitesti. 29 februarie 2010.
Tancul Armatei Romane, model TR 85 M1, este vedeta primului episod al emisiunii „The World’s Thoughest Driving Test”, realizata si difuzată în Marea Britanie de canalul BBC 3. Doi civili britanici au trait, au mancat, dormit si s-au antrenat cot la cot cu militarii nostrii, timp de o saptamana, pentru a cunoaste unul dintre cele mai temute tancuri din dotarea NATO.Cum singura scoala pentru tanchisti din tara se afla la Pitesti, echipa de filmare din Anglia a venit o saptamana in orasul nostru pentru a cunoaste mai multe despre tehnica de lupta si tancurile armatei romane.
Pentru a învăţa să conducă tancul, actorul Will Mellor şi prezentatoarea Kirsten O’Brien au locuit in cazarma Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Luptă „Mihai Viteazul” din Piteşti. Aici  acestia s-au antrenat în poligon alături de militari profesionişti unde au fost initiati in tehnica de lupta timp de sapte zile, cursul de conducători de tancuri durand in mod normal trei luni.
Antrenamentul s-a desfăşurat în condiţii de iarnă, la temperaturi care au coborât până la – 17 grade Celsius. Oaspeţii civili învaţă la început noţiuni teoretice şi se antrenează pe simulator, apoi manevrează o maşină ARO 244, ţinând-o în echilibru pe o rampă mobilă, iar ulterior conduc tancul. Spre finalul saptamanii de antrenament militar, cei doi englezi participă chiar la un exerciţiu de noapte, folosind echipamente de vedere în infraroşu, fiind nevoiţi să conducă tancul printr-un “sat părăsit”, sub focul “inamicului”. Pe parcurul fimarilor din Pitesti, echipa din Anglia s-a confruntat cu situatii tipic romanaesti precum traiul printre cainii comunitari ai primarului Pendiuc, au avut parte de strazi pline de zapada pe care ADP-ul a uita sa le curete si a culminat cu defectarea unuia dintre tancuri exact in timpul exercitiului final. Una peste alta, emisiunea este une extrem de interesanta, iar realizatorii s-au declarat foarte bucurosi de experienta traita in sanul armatei romane.
Tancul TR 85 M1, cel mai modern din dotarea Armatei Române, cântăreşte 47 de tone şi este echipat cu un tun de calibrul 100 milimetri. În emisiunea BBC se precizează că un asemenea tanc ar costa 1,5 milioane de euro.
Primul episod al serialului BBC, cu o durată de 57 de minute, a fost transmis pe 24 februarie. În România, cei doi eroi s-au instruit sub comanda căpitanului Lucian Oancea, bun vorbitor de limbă engleză, care are şi experienţa unor misiuni în Bosnia şi Afganistan.
Tancul TR 85 M1 este un tanc mijlociu, având un echipaj format din 4 militari si o greutate totala de 50 de tone. Dotat cu un foarte puternic motor pe motorina, tancul românesc dezvolta o viteza maxima pe sosea de 60 kmh iar pe un teren uscat fara denivelari de 40 kmh. Panta maxima de urcare este de 32 grade putând traversa santuri cu o latime de 2,8 m si ziduri de 1 m. Pe timpul îndeplinirii misiunilor de lupta, tancul poate trece cursuri de apa cu o latime maxima de 700 m si o adâncime de 5 m. Ca armament, Tancul TR 85 M1 „Bizonul” este dotat cu un tun cal. 100mm, semiautomat mecanic cu teava ghintuita, ale carui proiectile pot fi perforante, cumulative sau explozive. Bataia maxima este de 14600 m. De asemenea, tancul mai este dotat cu 2 mitraliere, cal. 12,7 mm, cu o bataie maxima de 2000 m, si cal. 7,62 mm cu o bataie maxima de 3000 m.
Interesant este faptul ca in decursul unui an Romania si in special Argesul au fost destinatii pentru cel putin trei productii de succes ale postului national britanic de televiziune. Primul a fost Bear Gryllis, protagonistul seriei „Tehnici esentiale de supravietuire” difuzate de Dicovery Channel care a filmat in salbaticia Muntilor Carpati. In toamna anului trecut Jeremy Clarkson, Richard Hammond si James May- realizatorii emisiunii „Top Gear” au venit in Arges pentru a filma un episod pe Transfagarasan, despre care au spus ca este cel mai uimitor drum pe care l-a vazut vreodata. Lisa emisiunilor care au facut celeru Argesul in lume se incheie cu vizita echipei de la BBC3 din ianuarie anul acesta, cand Will Mellor şi Kirsten O’Brien, realizatorii emisiunii „The World’s Thoughest Driving Test” au devenit singurii civili care au invatat sa conduca „Bizonul” celebrul tanc romanesc de generatie NATO. Astfel, intrebarea evidenta pe care ne-o puneam este urmatoarea: cine plateste pentru aceste productii costisitoare si cine are interes ca Argesul si Roamnia sa fie promovate in mod pozitiv in lume? Sa fie oare mana doamnei ministru Udrea, care a promis si chiar ingropat multe milioane de euro in campanii publicitare internationale? Sa fie si un mic aport al unor institutii publice ori private din Arges care au contribuit cu unele sume deloc neglijabile la acesta campanie? Cert este ca avem nevoie de o asemenea imagine pentru strainii sa vada frumuseatea acestor locuri, potentialul judetului si al tarii noastre.
Filmul se poate urmari aici http://www.peteava.ro/id-488713/bbc-se-intoarce-pe-tancurile-armatei-romane

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3