930×122 CAPRA 5

bani_flagrant

Boc: “Nu taiem salariul minim, pensia sociala si venitul minim garantat!”

Bucuresti. 26 mai. 2010.
Premierul Emil Boc a declarat astazi, la finalul sedintei de coalitie, ca Guvernul a decis ca masurile de austeritate sa nu afecteze salariul minim pe economie de 600 de lei, pensia sociala minima de 350 de lei si venitul minim garantat. Documentul va fi transmis Fondului Monetar International, pentru a fi aprobat in board-ul institutiei la finele lunii iunie.

Premierul Emil Boc a anuntat ca salariul nu va scadea sub 600 de lei, iar pensia nu va cobora sub 350 de lei. In plus, Boc a precizat ca pensiile speciale vor fi recalculate. Guvernului isi mentine punctul de vedere conform caruia nu majorarea taxelor este solutia pentru mentinerea unui deficit care trebuie finantat, ci reducerea cheltuielilor bugetare. Nu va fi afectat venitul minim garantat, dar el va fi restrans si aplicat doar acelor persoane care sunt in nevoi, a declarat premierul Emil Boc, la finalul sedintei Coalitiei.Guvernul isi va asuma raspunderea pe doua proiecte de lege, unul privind incadrarea in deficitul bugetar si unul referitor la pensii. Cele doua proiecte vor intra in lectura Executivului.
Ce taie Guvernul:
• 25% din salariile bugetarilor
• 25% din bursele de cercetare, bursele elevilor, studentilor, doctoranzilor si auditorilor de justitie
• 25% din cuantumul rentei viagere agricole
• 25% din indemnizatia clericilor si a sportivilor
• 15% reducerea pensiilor
• anularea facilitatilor acordate pensionarilor pentru transportul in comun si transportul feroviar
• anularea ajutorului financiar acordat pentru achizitionarea de carti educationale
• Masurile de austeritate nu afecteaza alocatia pentru copii, de la nou nascuti pâna la implinirea vârstei de 18 ani.
• Nu sunt afectate alocatiile monoparentale si pentru copii cu handicap, indemnizatiile persoanelor cu handicap, a persoanelor cu HIV, pentru refugiati,
pensiile invalizilor, veteranilor, ale persecutatilor politici, indemnizatiile Uniunii Artistilor etc.
• Bursele elevilor si studentilor nu sunt afectate.
Aceste masuri vor fi aplicate din luna iunie, adica in mai putin de o saptamana, dupa publicarea lor in Monitorul Oficial. Proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea va stabili in mod distinct ca masurile de austeritate sunt aplicate pana la 31 decembrie 2010, in conditiile in care din 2011 vor fi aplicate Legea pensiilor si modificarile la Legea salarizarii.In cazul companiilor de stat care nu intra sub incidenta acordului cu FMI, premierul Boc a precizat ca acestea vor fi subiectul unor hotarari de guvern si ca bugetele lor vor fi reevaluate prin Hotarari de Guvern.
In timp ce Guvernul este hotarat sa scada salariile, pensiile si ajutoarele sociale, masuri ce vor fi cuprinse in acordul cu FMI, sindicalistii pregatesc ample actiuni de protest. Primii care vor intra in greva generala, pe termen nedeterminat, pe 31 mai, vor fi angajatii din invatamant si administratie. Celelalte sectoare bugetare intra in greva de solidaritate.

555 X 222 CAPRA
Pizza Sapori Italia 570 90