930×122 CAPRA 5

bollywood

Bollywood, in pericol

Problemele financiare specifice perioadei de criza pe care lumea o traverseaza in prezent se rasfrang si in ceea ce priveste industria filmului. Deocamdata, in SUA lucrurile nu merg asa de rau cum s-ar crede, avand in vedere situatia tarii, dar dinspre India, cel mai mare producator de filme din lume, vestile nu sunt deloc imbucuratoare.

Astfel, la Bollywood, celebra replica indiana a Hollywood-ului, veniturile au scazut drastic in ultima vreme. Este vorba de o industrie ce valoreaza 2,2 miliarde dolari, care scoate anual 1.200 de filme, are 1,8 milioane angajati, conform unei analize a Money.ro.

Un raport al FICCI-KPMG pe piata media si divertisment din India, lansat anul acesta, arata ca veniturile s-au micsorat de la 2,3 miliarde dolari in 2008, la 1,85 miliarde dolari in 2010. Insa cel mai lovit de criza a fost segmentul de home video, care a scazut cu aproape 50%, pe fondul costurilor ridicate ale drepturilor de DVD, a pirateriei si a preturilor reduse, informeaza cnbc.com.

Unul dintre motivele care au dus la acest dezastru financiar este dat de cresterea costurilor pentru realizarea filmelor, in speta a salariilor imense cerute de staruri. In doar trei ani, câteva staruri precum Shah Rukh Khan, Salman Khan, Saif Ali Khna si Aishwara Rai (foto), au ajuns sa ceara salarii duble, care au ajuns la 3,5 – 5,5 milioane dolari, doar pentru un film.

Un alt factor care a facut ca acest segment sa se contracte este patrunderea caselor de productie corporatiste pe piata indiana. Acestea sunt corporatii profesioniste, conduse de o retea de producatori independenti, finantatori si distribuitori, care au dus la cresterea costurilor de realizare a filmelor.

555×222  MAIA
570×90 MAIA