Kaia 930 x 120

Laslo_Borbely_024

Borbely a anuntat la Pitesti o noua taxa

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a fost marti, 6 septembrie, la Pitesti, mai precis pe una din platformele din zona Arpechim. Ministrul a sosit la invitatia unei firme , Emvisan, care se ocupa de decontaminarea unor arealuri afectate de functionarea Arpechim. Cu aceasta ocazie, ministrul a facut si un anunt important privind taxa auto.

Ministrul a spus ca, cel mai târziu in 2013, cartile verzi vor inlocui actualul sistem de incasare a taxei de poluare pentru autoturisme cu unul bazat pe principiul „poluatorul plateste”. „Am intentia de a introduce, daca e posibil de la jumatatea anului viitor, daca nu, atunci de la 1 ianuarie 2013, o carte verde. Asta inseamna, la fel ca si in alte state, ca trebuie sa te duci in fiecare an la cei care verifica noxele care ies din teava de esapament, ei fac masurarea, iar daca nu mai corespunzi normelor, nu poti sa mai circuli pe drumurile publice, trebuie sa repari masina. In al doilea rând, platesti o taxa in functie de noxe”, a declarat Borbely.

Borbely a mai vorbit si despre Rosia Montana si a cerut date de la autoritatile locale cu privire la situatia autorizatiei de mediu pentru Arpechim care, cel putin deocamdata, este in termen si nu ridica probleme.

Pentru o protectie cât mai buna, toti participantii la evenimentul de la Emvisan au fost obligati sa poarte echipament de protectie. Petrom a semnat in 2008 cu aceasta firma un contract in 2008 si in 2010 a fost gata statia de procesare pentru namoluri si deseuri industriale.

Din o tona de produse reziduale rezulta doar 50 de kilograme de cenusa, iar statia produce si energie termica si electrica. Pâna in 2012 se spera ca, prin investitia de circa 20 de milioane de euro facuta aici, problema contaminarii de la Arpechim sa fie rezolvata. Capacitatea statiei de epurare este de 500 de mc pe zi.

Pe lânga Borbely, la locul cu pricina au mai fost si Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean, Gheorghe Davidescu, prefect, Tudor Pendiuc, primarul Pitestiului, dar si numerosi directori de institutii deconcentrate.

555×222 grota rece
New Profesional Consult 570×90