NOR CURIER 930X122

    maidanez

    Câinii – beleaua electorală de pe capul primarilor

    După ani lungi de aşteptare şi presiuni de tot felul, legea privind câinii fără stăpân a fost adoptată de Parlament. În principiu, legea prevede că maidanezii pot fi atât sterilizaţi, cât şi eutanasiaţi dacă nu sunt adoptaţi. În plus, responsabilitatea se pasează în cârca autorităţilor locale care pot organiza referendumuri locale pentru a tranşa problema. Adoptarea legii pică totuşi într-un moment destul de prost pentru edilii care se pregătesc de zor pentru alegerile de la anul. Pe de-o parte, sunt cetăţeni care vor să scape de câinii de pe străzi prin orice mijloace, iar pe de altă parte sunt cetăţeni care nici nu vor să audă de eutanasiere. Prinşi între ciocan şi nicovală, primarii vor trebui să cântărească bine înainte de a lua o decizie anume.

    „Eu nu sunt pentru eutanasiere, sunt pentru rezolvarea problemei”
    Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, susţine că adoptarea acestei legi este un lucru bun. Pentru a lua o decizie, însă, vor fi consultaţi cetăţenii, putând fi vorba în acest sens de un sondaj de opinie. Cert este că deja Primăria a lansat licitaţia pentru desemnarea firmei sau firmelor care vor construi viitorul adăpost pentru maidanezi de la Smeura. „Trebuia odată să intrăm în linie dreaptă. Dar eutanasierea este ultima măsură. Mai întâi vorbim de sterilizare, apoi de adopţie, abia apoi de eutanasiere. Noi vom consulta populaţia, dar trebuie spus că toate localităţile este nevoie să adopte măsuri similare. Eu unul nu sunt pentru eutanasiere, sunt pentru rezolvarea problemei. Doar cu sterilizarea, însă, ajungem tot ca acum când sunt atâţia câini pe străzi”, a spus primarul Pendiuc.

    „Neapărat consultare”
    Şi primarul din Mărăcineni, Niculae Şerban, va organiza o consultare a cetăţenilor. „Vom face ce spune legea, dar mai ales ce spun cetăţenii. Fără consultare nu vom face un pas. Doamne fereşte, dăm în alte alea dacă nu facem cum spun oamenii şi cum spune legea. Nu pot eu să zic acum că va fi eutanasiere sau sterilizare, oamenii vor decide”, ne-a declarat Niculae Şerban. Mărăcineniul face parte din zona metropolitană Piteşti iar gestionarea problemei câinilor fără stăpân ar putea fi făcută într-un mod unitar.

    „Nu mişcă nimeni nimic”
    Un primar din nordul judeţului care însă a dorit ca identitatea să îi fie protejată ne-a declarat că, de fapt, legea mai mult îi încurcă pe primari decât să îi ajute. „Vin alegerile. Va fi foarte greu să faci ceva cu câinii şi să îţi pui în cap iubitorii de animale sau să nu faci nimic şi să îţi pui în cap cetăţenii care vor să se facă ceva. Trebuie cântărit bine, căci altfel se pierd voturi, ăsta e adevărul. Eu unul sunt convins că nimeni nu va face mare lucru până la alegeri cu câinii, după aceea va începe iureşul”, ne-a declarat edilul menţionat.

    Eco moto 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3