Donaris 930 x 122

el nino

Când vine căldura în România! Fenomenul El Nino lovește și în 2023!

El Nino va continua să fie prezent în România și în această vară. Prognoza meteo pentru vara anului 2023 nu va fi deloc una îmbucurătoare. Meteorologii de la Administrația Națională de Meteorologie anunță primele estimări pentru lunile de vară.

Citiți și: Temperaturi extreme: Schimbări majore ale vremii de 1 Mai și Paște!

El Nino, prezent și în vara anului 2023

Urmează un sezon cu temperaturi peste medie mai ales în sudul și sud-vestul continentului. Inclusiv la nivelul țării noastre sunt prognozate intervale cu vreme mai caldă, transmit meteorologii.

În această vară sunt prognozate şi furtuni intense pentru jumătatea sudică a Europei.

Citiți și: Vremea o ia razna! De la temperaturi de vară, la lapoviță și ninsori
Fenomen El Nino

Fenomen El Nino

Valurile de caldură vor fi cauzate și de o posibilă intensificare a fenomenului El Nino.

Fenomenul meteorologic El Nino, care este foarte probabil să se formeze în 2023, ar putea creşte temperaturile la noi recorduri.

Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM) estimează că există 60% şanse ca El Nino să se dezvolte până la sfârşitul lui iulie şi 80% şanse până la sfârşitul lui septembrie.

El Nino este un fenomen climatic natural. Este asociat în general unei creşteri a nivelului temperaturilor, secetei accentuate în anumite regiuni ale lumii şi unor ploi puternice în altele.

El Niño (Copilul Domnului) se produce în mod normal în zona tropicală, sudică, a Oceanului Pacific, din cauza încălzirii la suprafață a apelor oceanului și a deplasării acestora dinspre partea vestică spre partea estică (spre vestul Americii de Sud), generând pe litoral secete, furtuni și inundații.

Numele vine de la faptul că începutul său are loc în jurul datei Crăciunului în emisfera sudică și a fost dat de pescarii peruani, care au fost dezavantajați economic de acest fenomen, deoarece bancurile de pești se retrăgeau din apropierea coastelor Americii de Sud.

Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la normalitate este cunoscută sub denumirea de La Niña, când apele se răcesc și urmează perioade de secetă și vânt.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90