Donaris 930 x 122

autostrada_zapada

Cat costa pregatirea masinii pentru iarna

Vremea este din ce in ce mai rece si se apropie cu fiecare zi de caracteristicile sezonului spre care ne indreptam rapid, adica iarna. In contextul in care autoritatile au anuntat ca vor sa extinda obligativitatea echiparii masinilor cu cauciucuri de iarna si la autovehiculele mici, nu doar la cele de mare tonaj, in caz contrar urmand sa fie acordate amenzi, pregatirea vehiculului pentru sezonul rece devine o indeletnicire scumpa.

Pentru a nu avea surprize pe timpul iernii (sau, in fine, pentru a avea cat mai putine), trebuie ca proprietarii de masini sa scoata sume importante de bani din buzunar.

Verificare generala
Primul lucru care trebuie facut este o verificare generala a autovehiculului, la un service autorizat. In functie de cerinte si de service, operatiunea poate costa de la 150 de lei la chiar 400 de lei.

Aceasta implica verificarea (si eventual inlocuirea) lichidului de racire, verificarea sistemului de iluminare, inlocuirea lichidului de parbriz cu unul adecvat temperaturilor scazute, verificarea sistemului de climatizare, verificarea sistemului franare si verificarea mecanica generala.

Anvelope
In ceea ce priveste anvelopele de iarna, pretul acestora difera de la masina la masina. Preturile incep de la 150 de lei (anvelopa) si pot ajunge pana la 1.200 de lei (fara TVA). Manopera – daca operatiunea de inlocuire a cauciucurilor este realizata in service – costa in jur de 150 de lei.

Trebuie verificate si lichidul de frana, bateria, procentul de antigel, placutele de frana, care costa intre 50 si 100 de lei fara TVA, bucsele si lamele stergatori (30 – 50 de lei setul, fara TVA). Se mai adauga, deci, si alte costuri. In fine, mai este nevoie si de racleta (5-15 lei), spray pentru degivrat parbriz/incuietori (5-15 lei), lanturi pentru roti (150 – 800 de lei) si cablul de remorcare.

Costurile sunt mari, dar merita pentru siguranta soferilor si a pasagerilor. Din pacate, destul de putini vor fi cei care isi vor permite, in actuala conjunctura de criza economica, sa faca astfel de cheltuieli, asa ca blocajele – nu doar cele cauzate de vreme – nu vor lipsi nici in aceasta iarna.

 

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

NOR EXPRES 570×90