930 x122 grota rece

Ce ne-a marcat viata in 2009 (II)

fata 2009 a fost un an plin de framantari in Arges. Plimbari si retineri la D.N.A., sefii de deconcetrate schimbati ca sosetele purtate, trei prefecti, doua alegeri, protestele s-au tinut lant, mii e firme s-au inchis, dar si continuarea scandalului de la Permise si evidentierea unuia nou- puneri in posesie ilegale in Parcul Trivale. Am avut insa parte si de unele evenimente pozitive: Dacia a fost singurul motor care a mers turat la maximum din economia romaneasca, avem Arhiepiscopie, am gazduit cateva manifestari de exceptie in universul cultural si stiintific, iar anul s-a incheiat cel putin cu speranta pentru angajatii de la Arpechim, dupa ce sectia a fost preluata de catre Oltchim.  Iata insa o derulare a momentelor care au marcat viata judetului in cursul anului trecut:
5martie
Marcel Proca a fost instalat prefect. Din aceeasi luna, „Observator Argesean”, care a fost timp de 9 ani cotidian, iar de la 1 ianuarie 2009 saptamanal, a fost inchis.
10 martie
Argeseanul Marius Enachescu a fost numit in functia de vicepresedinte, cu rang de subsecretar de stat, al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica. Profesorul universitar doctor la Universitatea Berkeley din California a primit in 2008 titlul de Cetatean de Onoare al Argesului, in cadrul Sarbatorii Argesului si Muscelului.
In martie, Marius Postelnicescu incepe si el razboiul cu A.N.A.R., dupa ce a fost dat jos din functie de noua coalitie.
20  martie
Crin Antonescu a castigat presedintia P.N.L. cu 873 de voturi. Calin Popescu Tariceanu a obtinut numai 546 de voturi. Inainte de vot, gruparea P.N.L. care il sustine pe Miutescu si P.N.L. Pitesti au anuntat ca vor vota cu Crin Antonescu.
23 martie
Cateva zeci de sindicalisti de la A.D.P. Pitesti si functionari publici de la Primaria Campulung, afiliati la „Cartel Alfa”, au pichetat sediul prefecturii Arges, nemultumiti de proiectul de OUG privind eliminarea unor sporuri.
27 martie
P.D.-L.-istul numit subprefect in locul lui Gheorghe Rizescu.
27 martie
La ceremonia de la Pitesti, prin care a fost sarbatorita implinire a 91 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania, a fost prezent si Alteta Sa Regala Principele Radu de Hohenzollern-Veringen.
30martie
Consiliul local Campulug a aprobat bugetul, care se ridica la 56,2 milioane lei, din care 20 milioane provin din venituri proprii, peste 2 milioane din subventii si 225.000 lei din sponsorizari.
1 aprilie
Intr-o sedinta maraton de cateva ore, Consiliului Local Pitesti a aprobat bugetul de 304 milioane lei.
3 aprilie
Colonelul Nicu Popescu, comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Arges a iesit la pensie.
4 aprilie
Marius Postelnicescu a fost reales presedinte la P.N.L. Pitesti, dupa ce l-a invins in finala pe Radu Perianu, la o diferenta de opt voturi.
6aprilie
500 de grefieri de la Judecatoriile si Tribunalele din Arges au intrat in sala doar pentru dosarele cu arestati. In rest, nicio alta cauza nu s-a judecat si nici la arhiva nu s-a lucrat. Grefierii cereau sa le fie respectate drepturile.
7 aprilie
Mii de tineri protesteaza la Chisinau fata de ceea ce considera fraudarea alegerilor si cer anularea acestora, intr-o actiune de protest organizata de Partidul Liberal Democrat din Republica Moldova. Pana la urma, protestarii au obtinut reluarea alegerilor, care l-au inlaturat pe presedintele communist de la putere. In Pitesti, tinerii stundenti basarabeni au organizat marsuri de sustinere.
8 aprilie
Miron Cozma, cel cunoscut de toti romanii ca figura marcanta a mineriadelor, a venit in Pitesti pentru a strange semnaturi pentru infiintarea Partidului Muncitorilor pe care il va conduce si cu care vrea sa ajunga presedintele Romaniei.
10 aprilie
A inceput cea de a XXXII-a editie a Simfoniei Lalelelor. Presedintele Senatului Mircea Geoana, premierul Emil Boc si o multime de alte personalitati au fost prezente la deschiderea oficiala.
9aprilie
A murit, la Paris, dupa o lunga suferinta, Ioana Bratianu, una dintre cele doua fiice ale marelui istoric si politician liberal Gheorghe Bratianu. Ea a fost ingropata la capela familiei de la Vila Florica pe 22 aprilie, in prezenta mai multor lideri P.N.L.
16 aprilie
Autoturismele parcate neregulamentar pe strazile din Pitesti au incepute sa fie ridicate de C.N.C.D., firma care a castigat licitatia organizata de Primarie.
23 aprilie
Directia pentru Protectia Copilului Arges a deschis la Pietrosani „Centrul de Zi pentru copii cu dizabilitati Paraschiva”. Acest centru este primul din mediul rural si ofera copiilor/tinerilor cu virste cuprinse intre 3 si 21 de ani cu grad de handicap grav/mediu, din opt localitati rurale. Centrul a fost realizat si cu fonduri PHARE.
22 aprilie 2009.
Directorul S.C. Termoficare 2000 S.A., Iulian Richiteanu a anuntat oficial ca, din cauza datoriilor foarte mari, societatea a intrat in procedura de insolventa, primul pas in anuntarea falimentului.
24 aprilie
Veroljub Stefanovic, primarul orasului infratit din Serbia, Kragujevac, a fost numit Cetatean de Onoare al Pitestiului.
25aprilie
Adrian Miutescu l-a batut pe Ion Popa la 6 voturi si a ramas presedintele P.N.L. Arges
8 mai
Primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc, a fost chemat la sediul D.N.A. Pitesti, in calitate de martor in cazul scandalurilor de coruptie in fotbal.
10 mai
De Ziua Regalitatii, Altetele Lor Regale Principesa Margareta si Principele Radu ai Romaniei au pus la Curtea de Arges piatra de temelie a viitoarei Catedrale Episcopale si Regale, inaltata de Episcopia Argesului si Muscelului la initiativa si cu sprijinul Casei Regale a Romaniei.
20 mai,
S-au sarbatorit Zilele Pitestiului. Cu aceasta ocazie, presedintele Consiliului Judetean Arges, Constantin Nicolescu si directorul Dacia Renault, Francois Fourmont, au primit distinctiile de Cetateni de Onoare ai Pitestiului.
21-24 mai
S-a desfasurat cea de-a XXVII-a editie a Festivalului International de Muzica Corala „D.G. Kiriac”.
23 mai
Adrian Severin a lansat „Pledoarie pentru adevar” la Pitesti.
27mai
Procurorii DNA au ridicat in aceasta dimineata de la sediile redactiilor Top si Arges TV  mai mult acte contabile si cateva calculatoare. Perchezitia a avut legatura cu cazul de coruptie in care este implicat Cornel Penescu.
27 mai
S-a deschis la Institutul de Cercercetari Nucleare Mioveni Conferinta Internationala de Cercetare Nucleara, aflata la a doua editie. La conferinta au participat cercetatori din Romania dar si din Canada, Italia, Franta, Egipt, China si ai directiei generale de cercetare a U.E.
1iunie
Nicolae Vacaroiu a fost numit Cetatean de Onoare la Festivalul Tuicii de la Cosesti.
3 iunie
In comuna Maracineni s-a desfasurat editia a V-a a manifestarii intitulate sugetiv „Primavara capsunilor”, organizata de  I.C.D.P. Pitesti Maracineni si O.J.C.A. Arges.  
5 iunie
La Musatesti, Constantin Nicolescu, presedintele C.J. Arges si Razvan Murgeanu, secretarul de Stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, au semnat contractul de finantare pentru drumul judetean de interes turistic, Musatesti – Bradulet – Bradetu – Poienile Valsanului. Acesta a fost primul din cele trei contracte prinse in proiect.
3iunie
Se reiau examenele auto la Campulung, dupa o pauza de mai multi ani.
7 iunie
Au loc alegerile europarlamentare. In Arges, surpriza cea mai mare a oferit-o P.R.M., care a obtinut locul trei in judet, la fel ca si in Pitesti si Campulung. P.S.D. a castigat alegerile cu 41,4 % (57.845 voturi), fiind urmat de P.D.-L. 26% (36.311 voturi), P.R.M. 13,66% (19.075 voturi), P.N.L. 12,50% (17.545 voturi) si Elena Basescu 3,57% (4.989 voturi).
10 iunie
Caz unic in Romania. Masina de serviciu si biroul primarului Pitestiului, Tudor Pendiuc, dar si o Dacia camioneta a Primariei Pitesti au fost puse sub sechestru la cererea unui cetatean care a cerut in instanta dreptul de a-i fi retrocedat un teren si imobil in Pitesti.
21iunie
Seful Corpului de Control al Primariei Pitesti, Ion Neaga, a murit intr-un accident pe D.N. 7 la intrarea pe Autostrada Bucuresti – Pitesti, la pasajul Bascov, cand mai avea doar doi kilometri pana acasa. Ion Neaga era in varsta de 61 de ani.  
1 iulie 2009.
Pitestenii raman fara apa calda din cauza datoriilor Termoficarii, care intrase si in procedura de insolventa. Abia pe 16 iulie avea sa fie reluata furnizarea apei calde.
3 iulie 2009
Mai multi membrii ai P.N.L. Arges si-au dat demisia din functiile pe care le ocupau in partid.
10 iulie
Aurelian Nita este numit direct al noului Serviciu Public de Termoficare.
16 iulie
Liberali au decis suspendarea pe un an a primarului de la Berevoiesti, Gigi Fanel Proca, in urma demersurilor acestuia de a organiza un referendum pentru dizolvarea Consiliului Local, in care P.N.L. avea majoritatea.
16iulie
Prefectul Marcel Proca a depus in instanta noua dosare in care a cerut anularea titlutilor pentru punere in posesie in padurea Trivale.
(va continua)

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3