New Profesional Consult 930 x 122

SRI

Ce nivel de alertă teroristă a impus SRI

Ultimele evenimente, în care au fost implicaţi şi piteşteni, cu cetăţeni români luaţi ostatici de terorişti în Algeria, au pus în alertă autorităţile din România. Cu toate acestea, Serviciul Român de Informaţii apreciază că nu sunt motive de panică în ceea ce priveşte siguranţa naţională. Aşa se face că SRI a instituit pentru această perioadă un nivel de alertă teroristă „Precuat”, marcat pe site-ul propriu prin culoarea albastră. Este al doilea nivel, după cel „scăzut” marcat prin culoarea verde. Sistemul Naţional de Alertă Teroristă include 5 trepte, cele mai grave fiind „Ridicat” şi „Critic”.

Începând cu anul 2004, România dispune de un Sistem Naţional de Alertă Teroristă (SNAT) în scopul sprijinirii procesului de planificare activităţilor antiteroriste la nivel naţional, precum şi al informării populaţiei în legătură cu nivelul ameninţării teroriste.

În cadrul SNAT, stările de ameninţare sunt identificate prin cinci niveluri de alertă teroristă, evidenţiate distinct pe bază de culori:

SCĂZUTinformaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că un atac terorist este foarte puţin probabil

PRECAUTinformaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc scăzut de producere a unui atac terorist

MODERATinformaţiile disponibile şi evenimentele recente indică faptul că există risc terorist general, fiind posibil un atac terorist

RIDICATinformaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc terorist crescut, fiind probabil un atac terorist

CRITICinformaţiile disponibile şi evenimentele recente indică un risc iminent de producere a unui atac terorist

În stabilirea nivelului curent de alertă teroristă, se utilizează două categorii de indicatori:

– informaţii disponibile, conţinând avertizări cu privire la evoluţii ce s-ar putea constitui în: vulnerabilităţi/ factori de risc/ ameninţări/stări de pericol/iminenţa unui atac terorist pe teritoriul României
– evenimente recente – manifestări explicite de orice natură ale unei entităţi teroriste de a realiza un atac terorist pe plan naţional/internaţional.

De la instituirea SNAT (2004) şi până în prezent, în România, nivelul de alertă teroristă a fost PRECAUT (ALBASTRU), cu excepţia unei perioade scurte – prilejuită de desfăşurarea la Bucureşti (2008) a Summit-ului NATO – când s-a decis ridicarea nivelului la GALBEN-MODERAT.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90