EcoMoto 930×122

    presa

    Controlul presei, vis de politician

    Senatorul PNL Ioan Ghise a propus un proiect de lege a presei, proiect care a starnit controverse. Printre altele, Ghise propune ca jurnalistii sa fie examinati psihologic anual, sa sustina tot anual un examen de confirmare ca jurnalisti, sa impuna un anumit grad de cenzura in ceea ce priveste textele sau ca ziaristii si autoritatile sa fie pedepsiti pentru informatii eronate. Ca legea cu pricina este o aberatie o dovedeste din plin faptul ca pana si colegii de partid ai lui Ghise s-au desolidarizat de acesta!

    Reactii negative
    Dupa cum era de asteptat, reactiile negative nu au intarziat sa apara. Legea propusa de senator vine in contradictie cu multe principii constitutionale, inclusiv cel privind libertatea cuvantului. Sa ne mai mire insa proiectul propus de Ghise in conditiile in care este vorba de acelasi personal care voia sa impuna, nu demult, un proiect de lege privind cate stiri pozitive si cate stiri negative ar trebui sa contina un jurnal TV? Asa cum era de asteptat, proiectul a fost comentat negativ si de conducatorii unor institutii mass-media importante din Arges, ca si de cei de la Centru.

    Mihai Miron, presedinte UZP: „O lege punitiva”
    „Dupa ce ne-a prigonit un independent, iata ca apare un liberal si senator care incearca (avand priceperi masterale si manageriale, universitare si altele in domenii ca sportul, matematica, proiectele, relatiile publice, sahul, mediul, diplomatia, primaria, deputatia si mai nou senatoria), incearca deci, nefiind si avocat, sa atribuie meseriei liberale de jurnalist o lege punitiva, cam spre cea avocationala, de organizare in colegii, de control prin consilii, de intrare si dare afara din meserie cam dupa urechea aplecata la cine stie ce emitent de vorbe si opinii”.

    Gabriel Grigore, redactor sef „Jurnalul de Arges”: „Este o aberatie!”
    „Acest proiect de lege este o aberatie. Exista deja lege pentru ziaristi. Din pacate, propunerea aceasta vine din partea unuia care a fost turnator la Securitate. Daca venea de la cineva mai „salubru”, ca sa ma exprim asa, mai ziceam, dar cand vine de la Ghise…Faptul ca si colegii sai din PNL s-au desolidarizat de el spune multe! Proiectul s-a nascut din frustrarea unor oameni ce nu pot controla presa”.

    Emilian Zamfir, redactor sef cotidianul „TOP”: „La Parlamentari ar fi necesar un consult psihiatric inainte de depunerea candidaturilor”
    „Ideea lui Ghise este inca o dovada ca la parlamentari chiar ar fi necesar un consult psihiatric inainte de depunerea candidaturilor. Ideea in sine de „reglementare a presei” incepe sa fie depasita de timpuri. Explicatia este simpla. Exista un principiu suveran in democratie, acela al libertatii de exprimare. Uitati-va in jurul dumneavoastra cat au evoluat mijloacele de exprimare. Clasica hartie devine pe zi ce trece suportul media cu cea mai mica audienta, comparativ cu radiourile, televiziunile, internetul. Chiar si telefonia mobila a inceput sa devina suport in stil jurnalistic. Pur si simplu, intr-un asemenea ocean global al opiniilor liber exprimate nu pot opera alte mecanisme de control si corectie decat legile care se refera la fapte, nu la oameni. Nu ai cum sa imparti lumea in jurnalisti si nejurnalisti cu bazaconii precum ale lui Ghise. Exista deja legi referioare la calomnie, insulta, santaj, atentat la bunele moravuri, etc. Se mai pot identifica si alte practici incorecte, sa se faca legi pentru ele. Cu asa ceva as fi de acord”.

    Cristina Munteanu, director Antena 1 Pitesti: „Ar fi nevoie de reglementarea calitatii informatiei de divertisment”
    „Pentru televiziune exista o lege. Consider ca in Romania la acest moment este nevoie de o lege a presei. Dar care lege sa reglementeze numai calitatea informatiei de divertisment, nu sa instituie cenzura. Am ajuns intr-o asemenea situatie pentru ca breasla nu a fost capabila sa consolideze o structura care sa impuna un cod deontologic”.

    555×222 grota rece

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    570 X 90 POSADA 3