930X122 MAIA

bratianu

INTREBARE_INTREBATOARE

CRUCIȚI-VĂ! În Pitești (încă) există STATUIA STRUȚO-CĂMILĂ! VEZI GALERIE FOTO!

Dezvelită după mari peripeții în luna mai a anului 2007, statuia din Grădina Publică (fostul parc 1907) din Pitești a lui I.C. Brătianu a rămas o… „struțo-cămilă”. Pe soclu sunt și astăzi basoreliefurile de la statuia țăranului român, cea care trona pe soclul respectiv până la montarea statuii lui Brătianu.

Citiți și: Eveniment dramatic lângă Ramada, Pitești!

Viceprimarul a promis, promisiune a rămas!

Fiind foarte bine încrustate în soclu, basoreliefurile efectiv nu au putut fi scoase la timpul respectiv, dar Primăria a decis să dezvelească statuia marelui om politic și de stat liberal chiar și în aceste condiții… jenante. Cu promisiunea că ulterior va „coborî” de pe soclu basoreliefurile care înfățișează scene din răscoala din 1907 a țăranilor români.

Citiți și: Un piteștean de 18 ani a vrut să impresioneze cu orice preț

O perioadă basoreliefurile au fost acoperite cu două drapele tricolore. De o bună bucată de vreme încoace, însă, nu mai există niciun drapel. Acum doi ani și mai bine, în 2011, Cornel Constantin Ionică, viceprimar al Piteștiului, informa că la Direcția Tehnică și de Urbanism a municipalității există în stadiu final un proiect pentru dislocarea basoreliefurilor. Atât de „final” era încât nici până azi basoreliefurile nu au fost scoase!

Textul de prezentare s-a șters

Încă ceva. Din cauza intemperiilor, dar, probabil, și a calității proaste a materialului folosit pentru scris, textul de prezentare de pe fața soclului s-a șters.

Pentru cine nu știe, textul suna în felul următor: „Născut la Pitești, Ion C. Brătianu, personalitate marcantă a vieții politice din România secolului al XIX-lea, este considerat făuritorul României moderne. Participant de frunte la revoluția din 1848 și la Unirea Principatelor, are meritul, în calitate de prim-ministru al țării, de a fi condus România spre dezvoltare, prosperitate și spre obținerea independenței”. Nici măcar textul nu a fost refăcut! Situația nu deranjează nici Primăria, nici pe liberalii argeșeni. Președintele PNL Argeș, ditamai senatorul, Ion Popa, nu scoate un cuvânt!

Statuia din Pitești a lui I.C. Brătianu este făcută din bronz, are 4 metri înălțime, iar autor e sculptorul Lucian Irimescu, din Craiova. Amintim că statuia țăranului român a fost mutată în Nord, pe bulevardul „Nicolae Bălcescu”.

555 X 222 POSADA 2

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3