Eurial 930 x 122

boc-cu-coasa

Cum a luat gatul Boc sanatatii argesene

Guvernul lui Boc si ministerul ungurului Cseke ia gatul sanatatii argesene. Deja, după ordinul guvernamental prin care cele patru spitale- Rucăr, Domneşti, Călineşti şi Mozăceni trebuie transformate în azile de bătrâni, fără să se mai ţină cont de vreo decizie a admistraţiei argeşene care le asigură gestiunea, miercuri seară a mai fost publicat o hotărâre de Guvern prin care se anunţă că aceste patru spitale nu vor mai putea încheia contracte cu CAS, ci numai cu Ministerul Muncii.

În altă ordine de idei, singura soluţie este transformarea lor în azile de bătrâni, aşa cum vrea ministerul, sau închiderea lor definitivă. Şi mai grav este că ministerul deja a luat decizia de a nu mai încheia contracte cu aceste spitale, deşi încă nu s-a terminat perioada de clasificare şi acreditare a spitalelor, perioadă în care, spre exemplu, spitalul Călineşti putea scăpa de la soarta de a deveni azil de bătrâni. Practic, se dovedeşte că deciziile au fost luate, înainte de a apărea legislaţia, pe alte criterii decât cele obiective.

Mai mult, la alocarea fondurilor pentru reparaţii capitale la spitale, Argeşul a primit uluitoarea sumă de zero lei!

Ciocanel- Cioc – Cioc, nu stiu nimic!

Culmea este că, deja, la Călineşti, au venit ambulanţe, miercuri noapte, la câte ore de la publicarea hotărârii de guvern, pentru a prelua pacienţii. Unde să îi ducă? Probabil la secţia IML condusă de Dan Manu, pentru că nimeni nu ştia unde!

„CAS nu poate să închieie contracte dacă spitalele se află pe lista celor care devin azile de bătrâni. Nu puteţi încheia contracte decât cu ministerul Muncii”, i-a transmis sec Ştefan Ciocănel, şeful CAS Argeş primarului de la Călineşti, care a tot fost dus cu zăhărelul de pedelişti că îi vor salva spitalul.

„Păi, după comisia din care a făcut parte Streinu Cercel, am primit 10 cu felicitări. Acum ne închideţi! Facem azil de nebuni!”, i-a replicat primarul.

Şi bolnavii au culori politice!

Revenind la lipsa alocării de fonduri, ar trebui spus că pe 1 martie, minsitrul sănătăţii a semnat acest ordin, cu o finanţare totală de peste 45 milioane lei, adică aproape 11 milioane euro. Din această sumă, Covasna, Harghita şi Mureş au primit 24%, iar Bihorul- 28%. În total, 52% în judeţele UDMR.

Vestea l-a îmbolnăvit de nervi pe primarul de la Câmpulung, Călin Andrei. „Argeşul a primit zero lei din repartizarea fondurilor pentru reparaţii capitale. Este o situaţie extreme de gravă şi jignitoare la adresa întregului judeţ. Mai mult de trei sferturi din fonduri merg în Ardel, la noi zero. Nu cred că e un tratament sănătos pentru spitalele din ţară. Foarte bine că un sfert din bani se duc la Bihor, pentru că de acolo este domnul ministru şi că 23 de miliarde se duc în localitatea de naştere, dar să dea şi la alte spitale. Nu este posibil ca spitale care iau bani şi de la fonduri europene să primească şi fonduri de la guvern, iar un întreg judeţ să nu primească niciun leu. Noi de batem capul să vedem cum facem comasările, cum preluăm spitalele, facem eforturi să alocăm fonduri, iar ministerul tratează în această manieră un judeţ întreg. Am depus cerere pentru spitalul Câmpulung, cu respectarea criteriilor, am aprobat şi cotă de cofinanţare şi iată în ce situaţie am ajuns. Mi se pare anormal, tot aşa cum anormal este ca toţi banii pe centuri să plece doar în zona Ardealului. Este vorba de finanţare. Este descurajant pentru unii să fim trataţi astfel!”, a afirmat el.

De ce nu vă daţi demisia, domnule prefect?

Din postura de prefect, Gheorghe Davidescu a dat şi el o declaraţie descurajantă: „Nu am fost de acord cu deciziile de comasări şi transformări peste capul nostru. Nu mi-a plăcut. Dar am fost pus aici pentru a reprezenta un guvern şi vrea nu vrea trebuie să respect legile acestui guvern. Prieteneşte sunt de acord cu dumneavoastră, dar nu pot decât să fac lobby ca la viitoarea alocare de fonduri să primească şi Argeşul ceva”. Păi, dacă nu sunteţo de acord cu aceste decizii politice din administraţie, de ce nu vă daţi demisia, domnule prefect, că aţi fost doar pus în funcţie. Asta nu înseamnă că nu puteţi pleca ţinând capul sus, cu aceste motive în faţă. Abia îi scăpaţi de fiere şi pe cei care vă tot sapă groapa. Dar măcar plecaţi demn….

555×222  MAIA
eurial 570×90