pizzeria sapori  930 122

harta-judetul-arges

Cum se impart banii in Arges

Banii sunt putini in perioada actuala, cand criza economica face inca ravagii. Iar administratiile locale si judetene resimt din plin acest lucru. Ultimele repartitii de fonduri catre comune efectuate de Consiliul Judetean releva din plin aceasta stare de saracie, ca sa nu mai vorbim de „subtirimea” proiectelor care vor fi finantate. De exemplu, doar doua comune au primit bani pentru reabilitarea unor drumuri de interes local, respectiv Bogati (1,2 milioane de lei) si Rociu (1,1 milioane de lei). Cum se imparte, asadar, saracia in judet?

In ceea ce priveste programul de introducere a alimentarii cu apa la sate, Albestii de Arges au primit 474.000 (primar PDL) de lei, iar la Boteni (primar PSD) s-au dat 2 milioane de lei. Exemplele pot continua, dar arata si faptul ca banii nu prea s-au mai legat de culoarea politica. La Cosesti, fief pesedist, au ajuns doar 200.000 de lei, in vreme ce la Oarja, fief PDL, au ajuns 1 milion de lei. Este rau sa fii primar al unui partid – PRM – aflat, parca, in metastaza, cel putin in Arges. La Valea Iasului nu s-au alocat decat 126.000 de lei. Comunele “portocalii” Valea Mare Pravat si Vedea au primit cate 500.000 de lei, respectiv 300.000 de lei, iar in Mioarele, de exemplu, nu au ajuns decat 100.000 de lei.

In ceea ce priveste proiectele pe care primarii le propun cetatenilor in an preelectoral, an foarte important din punct de vedere al lucrarilor care se fac, se poate spune ca “oferta” este bogata. Resursele, insa, lipsesc, asa ca, in timp ce edilii s-au trezit sa isi puna in opera promisiunile electorale facute in anul 2008 (an cand economia “duduia”), acum se vad in imposibilitatea de le duce la indeplinire din lipsa banilor.

Cofinantarile de la Consiliul Judetean sunt limitate. Greu de crezut, astfel, ca la Albestii de Arges ajung 200.000 de lei pentru o gradinita noua, ca la Ungheni (fief PDL) sunt de ajuns 47.000 de lei pentru modernizarea si extinderea unei scoli din Bratesti, ca la Albota sunt suficiente 320.000 de lei pentru un camin cultural iar la Aninoasa este acoperitoare suma de 100.000 de lei.

Ce vor sa faca edilii in acest an? Cam ce le-a trecut prin cap sa faca pentru a mai atrage niste voturi? Pai, la Balilesti, Beleti – Negresti si la Barla se pune accentul pe reabilitarea scolilor, la Bascov pe modernizarea si extinderea retelei electrice, la Botesti se vrea o primarie noua, iar la Bughea de Jos reabilitarea unui camin cultural. Cetatenii baga bani in promovare turistica, Ciofrangenii si Ciomagestii in alimentari cu apa iar la Domnesti miza este modernizarea targului saptamanal pentru care se vor cheltui peste 500.000 de lei.

Doar la Moraresti si Rociu se gandesc primarii la sanatatea locuitorilor, prin reabilitarea dispensarului, iar la Mosoaia se vrea introducerea de gaze. Proiecte ar fi, asadar, dar sunt putine si lipsite de resurse. Este acesta oare un motiv suficient pentru unii primari sa plece din partidele in care sunt si sa candideze pentru cei de la putere? Vorba unui realizator TV, intreb si eu…

555×222  MAIA
570×90 MAIA