Eurial 930 x 122

seismograf.jpg

Cutremur de aproape 5 grade in Vrancea

Un cutremur cu magnitudinea de aproape 5 grade pe scara Richter s-a produs in noaptea de sambata, 30 aprilie, spre duminica, 1 mai, in zona Vrancea. Cutremurul s-a simtit puternic si in Arges, sute de cetateni trezindu-se din somn din cauza zguduiturilor, unii sesizand si autoritatile pentru a afla ce se intampla.

Seismul a avut o magnitudine de 4,9 grade pe scara Richter si s-a produs la o adancime de 137 de kilometri. La ora la care a fost inregistrat seismul, 2,24, majoritatea populatiei era cufindata in somn, asa ca este de inteles sperietura unora.

Durata cutremurului a fost de maximum 10 secunde, insa a facut sa se zgaltaie serios mobila prin case. Din fericire, nu a produs nici pagune materiale, nici nu au fost inregistrati raniti. Conform spuselor lui Gheorghe Marmureanu, seful Institutului National pentru Fizica Pamantului, pentru a fi cu adevarat periculoase, cutremurele din zona Vrancea trebuie sa aiba o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter.

Intensitatea epicentrala a cutremului din nopatea de 30 aprilie spre 1 mai a fost de gradul IV. Localitatile apropiate de epicentru sunt Gura Teghii (5km),Lopatari (9km), Nereju (15km),Manzalesti (16km),Siriu (20km). Acesta este cel mai puternic seism din anul in curs.

Sin in Arges este o zona seismica importanta, respectiv Fagaras – Campulung. Aceasta produce cutremure de suprafata insa, din fericire, cele din ultimul timp au fost mici. Cutremurele de suprafata sunt considerate a fi mai periculoase decat cele de adancime cum sunt cele din zona Vrancea.

PIZZERIA SAPORI 555 222
New Profesional Consult 570×90