Donaris 930 x 122

    geoana-rau

    Datul la gioale

    Să fie fotbalul sportul preferat de români? Nu cred, judecând după numărul de spectatori la cele mai multe dintre meciurile cu balonul rotund, cu câteva excepţii, desigur. Să fie handbalul? Nu prea, căci în afară de Oltchim Râmnicu Vâlcea la fete şi de HCM Constanţa la băieţi nu prea rupem gura târgului nici la acest capitol. Să fie gimnastica? Nici pomeneală, deşi acest sport care presupune multe contorsionări şi zvâcniri se asemeamănă cu stilul de a fi al românului. Şi atunci, veţi spune, care să fie acel sport care îi pasionează la nebunie pe cetăţenii care populează plaiurile mioritice? Răspunsul este evident pentru cine are ochi să vadă: datul la gioale.

    Dacă ne întoarcem în istorie, şi nu trebuie să mergem foarte departe, românii au fost cei care şi-au omorât câţiva lideri cam în acelaşi fel în care omoară ţăranii porcii de Crăciun. Cazurile Antonescu şi Ceauşescu – nu o să-i plâng de milă, nici nu o să emit judecăţi de valoare cu privire la ei, sunt alţii în măsură să o facă – sunt, să spunem, vârfurile de lance ale acestor execuţii publice. Unii spun că au meritat, fiind doi dictatori, alţii spun că ne merităm soarta şi de asta am fi, de fapt, blestemaţi, căci ne-am ucis liderii.

    Venind mai aproape în istorie, însă, vedem că metodele s-au mai rafinat, dar rezultatul e similar. Nu la nivelul celor doi menţionaţi mai sus, ci la nivel de aripi frânte ceea ce, pentru unii, e echivalent cu moartea fizică. Se ridică vecinul din noroi? Poc, îi dă cineva în cap, măcar cu un denunţ mic la o instituţie abilitată tot se alege respectivul. Vrea cineva să acceadă într-o structură politică pe propria valoare, fără nepotisme şi pile? Zero şanse, şacalii sunt la datorie şi piedica e garantată. Încerci să ai o altă părere decât cea a masei din care faci parte? Eşti un om „mort”, călăii sunt la datorie.

    Traian Băsescu, şeful actual al statului, a ştiut cel mai bine să dea la gioale. Aşa încât să dea senzaţia că el nu a făcut nimic, pe când ceilalţi, loviţii, s-au împiedicat, de fapt. Vă mai aduceţi aminte de Petre Roman şi de apelativul „Dragă Petre”? Băsescu nu a avut nicio jenă să se descotorosească de liderul PD ca de o măsea stricată şi să preia el frâiele puterii. Adrian Năstase…A pierdut alegerile în faţa lui Băsescu în 2004, hop şi social-democraţii cu faulturile de rigoare şi fostul lor lider a fost la un pas să fie exclus din PSD.

    Mai aproape, Geoană – are nume predestinat – este şi el în vâltoarea unei partide de dat la gioale. Pe care ar fi putut să o joace mai devreme, după ce a mâncat bătaie de la acelaşi Traian Băsescu în alegerile prezidenţiale din 2009. Şi cum Geoană a fost la originea datului la gioale în cazul Năstase şi a pus piciorul zdravăn şi la piedica pusă lui Ion Iliescu după ultimul mandat al acestuia, iată cum se închide cercul.

    Geoană nu a fost şi nici nu va fi ultima victimă a acestui sport naţional numit datul la gioale. Mi-e teamă că băieţii, indiferent unde joacă ei, de abia îşi fac încălzirea…

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    New Profesional Consult 570×90