New Profesional Consult 930 x 122

grup_salvamont

Demonstratii si spectacol la 40 de ani de Salvamont in Arges si in tara

Cheile Dambovicioarei. 23 august 2009. CJ Arges.
Sambata, 22 august, in Cheile Dambovicioarei, turistii care isi amenajasera corturile pentru a se relaxa au asistat la un spectacol deosebit. Sub patronajul Sarbatorilor Argesulului si Muscelului, Serviciul Public Judetean Salvamont Arges, a sarbatorit 40 de ani de activitate. 40 de ani in care, serviciul de Salvamont, dupa momentul de varf de dinainte de Revolutie a urmat un recul pana cand Consiliul Judetean Arges a decis infiintarea si finantarea serviciului public asa cum il stim astazi. Au fost alaturi de cei a caror munca este sa previna accidente si sa salveze vieti atunci cand totusi acestea se intampla, colegi din alte judete, dar si veteranii Salvamontului argesean si national, oameni care au pus bazele acestui serviciu profesionist. Printre ei, si cei care au infiintat primul Serviciu de salvamont din tara, la Campulung, in 1969. Consilieri judeteni, directori de institutii, primarul Dumitru Secareanu, dar si conducerea Consiliului Judetean, in frunte cu presedintele Constatin Nicolescu si vicepresedintele Florea Costache, au onorat cu prezenta. Presedintele Constantin Nicolescu a venit in mijlocul familiei lui Ion Sanduloiu, cu… familia, fiind insoti de sotia Domniei Sale si de o nepotica, dar si de presedintele Curtii de Conturi, fostul premier si presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu.
alpinist Cu totii au asistat la demonstratii de ascensiune dar si de coborare in rapel. In incheiere, Salvamont Arges a facut si o demonstratie de evacuare a unui turist din zona alpina, cu predarea din targa direct catre ambulanta. Cei prezenti, salvamontisti sau iubitori ai muntelui, si-au putut incerca puterile pe traseele de alpinism din zona, sub supravegherea membrilor Salvamont si au facut, sub supraveghere, ture cu A.T.V.-urile din dotarea serviciului. “Ma bucura in mod deosebit prezenta printre noi a domnului Nicolae Vacaroiu, care dovedeste inca o data ca Domnia Sa este aproape de argeseni si de problemele argesenilor. Stim cu totii, la aceasta sarbatoare deosebita a implinirii a 40 de ani de activitate a acestui serviciu, ca au existat de-a lungul timpului suisuri si coborasuri, exact asa cum domneavoastra, salvamontistii faceti pe stanci. Au fost momente cand lumea nu si-a mai adus aminte de salvamontisti. Au facut-o insa atunci cand au avut nevoie de ajutorul dumneavoastra. Am incercat in ultima perioada, cu aceasta echipa in care am contopit tineretea cu experienta, sa facem mai multe in acest domeniu. Mai sunt inca multe lucruri de facut. Sa speram ca vor veni si bani mai multi si ca dotarile vor ajunge la nivelul de care este nevoie pentru un asemenea serviciu de performanta. Le urez tuturor celor care s-au angajat in aceasta munca sanatate si sa fie alaturi de noi cand intram in necazuri. Sper sa aveti mai mult timp si pentru familii, pentru ca stiu ca stati mai mult prin deplasari, pe teren. Eu ma angajez sa incerc sa aduc mai multi bani pentru serviciul condus de domnul Sanduloiu. Stiu ca masina s-a invechit, ca ar fi nevoie de o targa mai buna, un motoscuter pentru Nucsoara… Sper sa reusim prin Consiliul Judetean sa acordam cat mai rapid fonduri mai importante. Va doresc sa fiti sanatosi, alaturi de familiile dumneavoastra!”, le-a transmis Constatin Nicolescu celor salvamontistilor.
Salvamont Arges a primit o placheta aniversara din partea Consiliului Judetean Arges, iar Ion Sanduloiu a oferit diplome si plachete atat oficialitatilor, cat si salvamontistilor- cei de acum si veteranilor. Au fost premiati cei care au lucrat de-a lungul timpului pentru salvarea oamenilor, inclusiv cel care a infiintat oficial si a condus primul serviciu de Salvamont din tara, cel de la Campulung- Victor Popa-, dar si cei care acum isi pun vietile in pericol in acelasi onorant scop. De subliniat faptul ca printre premianti s-a aflat si Marius Gane, salvamontistul argesean care a cucerit masivul Himalaya. Si fostul vicepresedinte al C.J. Arges, Marian Fulga a fost premiat, fiind, in perioada mandatului sau, un sustinator al Serviciului. Ce-a de-a treia editie a Sarbatorilor Argesului si Muscelului continua, iar argesenii si muscelenii se vor bucura pana la data de 13 septembrie a.c., de lansari de carte, expozitii (Expozitia de preparate culinare traditionale, Targul mesterilor populari etc.), concursuri (Concurs national de electronica pentru elevi, „Cea mai frumoasa argeseanca si cel mai frumos argesean, purtatori ai costumelor populare de sarbatoare”), Festivalul de teatru pentru copii, Congresul international de matematica – informatica, Festivalul Medieval Vlad Tepes – Dracula Fest., dar si de spectacole, joc si voie buna.

555 X 222 CAPRA

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3