930×122 CAPRA 5

    REGIONALIZARE_-_REGIUNEA_SUD_3

    Detalii privind varianta regiunii Sud cu capitala la Bucureşti. Cum au sărăcit zonele rurale din Argeş din cauza Capitalei!

    Comisia Naţională de Regionalizare a dat publicităţii un prim document privind variantele de regiuni administrativ-teritoriale care ar putea să fie creionate în curând. Pentru regiunea Sud, din care va face parte şi Argeşul, varianta optimă este considerată cea cu capitala la Bucureşti. De ce anume, dar şi ce impact a avut până acum Bucureştiul asupra judeţelor limitrofe, inclusiv asupra Argeşului, aflaţi în cele ce urmează.

    Specialiştii au făcut public raportul şi motivele care stau la baza acestei variante. „Este o întrebare dacă, din această perspectivă, nu ar fi indicată reunirea celor două regiuni (Bucureşti-Ilfov şi Sud Muntenia) pentru a avea o singură unitate funcțională majoră în această parte a țării. S-ar ajunge la o regiune foarte mare, de aproximativ cinci milioane de locuitori. Soluția se practică, însă, pentru ariile metropolitane ale orașelor-capitală (vezi, spre exemplu, cazul voievodatului Mazowia, de peste 5 milioane de locuitori, care încorporează Varșovia). Este foarte probabil că o regiune care ar reuni actuala regiune de dezvoltare Sud Muntenia cu București-Ilfov ar putea avea un real efect asupra reducerii sărăciei din sudul Munteniei.

    O sursă a sărăciei din județele Câmpiei Române este și faptul că, pe termen lung, Bucureștiul a acționat ca un magnet care a atras capitalul uman din zonele de câmpie. însă nu a dat nimic în schimb, nu a contribuit în niciun fel la dezvoltarea infrastructurii rurale din județele apropiate, de unde și-a atras forța de muncă. Formula de organizare sugerată ar putea fi punctul de ruptură cu un astfel de trecut.

    Resursele imense de competență în alcătuirea de proiecte și de organizare ale Capitalei ar putea fi un rezervor important pentru obținerea unor proiecte de dezvoltare care să relanseze procesele de dezvoltare din județele adiacente”, se arată în raportul oficial al comisiei menţionate anterior.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    EcoMoto 570×90