NOR CURIER 930X122

divort-1

Divortul administrativ, sau cum sa ocolesti instanta

Pentru desfacerea unei casatorii nu mai este nevoie neaparat de un proces uneori lung si cu batai de cap. Este de ajuns acordul partilor pentru a se ajunge la un divort administrativ. Totusi, acesta se poate obtine in anumite conditii.

Marian Badea, directorul Serviciului de Evidenţa Persoanelor Arges, ne-a declarat ca daca sotii sunt de acord cu divortul si nu au copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati, ofiterul de stare civila ori notarul public de la locul casatoriei sau al ultimei locuinte comune a sotilor poate constata desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, eliberandu-le un certificat de divort.

„Familiile care vor separarea pe cale administrativa au la dispozitie un termen de 30 de zile, de la depunerea cererilor, in care se pot razgandi asupra hotararii luate. Daca totusi vor sa mearga mai departe in decizia luata, se vor prezenta in fata ofiterului de stare civila unde vor completa o declaratie prin care staruie in obtinerea divortului administrativ, iar in cel mult 15 zile li se inmaneaza certificatul de divort”, a spus Marian Badea.

Este nevoie de prezentarea urmatoarelor acte: certificatele de nastere ale sotilor, documentele de identitate, certificatul de casatorie (original si copie xerox) si o declaratie notariala privind ultima locuinta comuna.

„Impotriva refuzului ofiterului de stare civila sau al notarului public nu exista cale de atac, dar sotii se pot adresa cu cererea de divort instantei de judecata”, se mai arata in noua lege.

Dar, daca este vorba despre copii minori aflati in intretinere, cei doi soti trebuie sa mearga in instanta urmand pro cedura clasica. Mai mult, acelasi lucru se va intampla si in cazul in care exista un dezacord legat de bunurile pe care si le impart cei doi.

Reprezentantii primariilor promit ca taxele de divort nu vor fi mari, iar notarii spun ca acesta va costa cuplurile 450-500 de lei. In plus, cei care aleg sa divorteze pe cale amiabila nu mai au nevoie de avocati.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3