NOR CURIER 930X122

    CaseVechiDaramate06

    Doar obligatii pentru argeşenii cu case – monument

    În Argeş sunt peste 2.000 de monumente istorice şi arhitectonice, dintre acestea multe fiind locuinţe. Marian G., din Piteşti, este proprietarul unei astfel de locuinţe din zona Târgul din Vale din municipiul reşedinţă de judeţ şi ne-a declarat că ar dori să reabiliteze clădirea veche în care stă, dar că nu are bani. Problema este că nici nu va obţine bani de la stat, ci doar promisiunea unei garantări a crdditelor pe care le-ar putea lua de la bancă! Iar ca el sunt mulţi alţi argeşeni. 

    Ar fi, în principal fiind vorba de scutirea de la plata impozitului pe locuinţă (în anumite condiţii) şi de primirea unui ajutor pentru reabilitare sub forma garantării unui credit. Aceşti proprietari au însă mai mult obligaţii decât drepturi.

    Ca principiu de bază, orice intervenţie asupra unui monument istoric nu se poate face decât în baza unui aviz emis de Ministerul Culturii şi Cultelor. Singura excepţie o reprezintă intervenţiile determinate de forţa majoră, cu condiţia ca modificările să fie reversibile.

    Proprietarii au obligaţiile următoare: să obţină avizele prevăzute de lege pentru toate intervenţiile, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, să permită montarea şi să întreţină însemnul şi sigla „Monument istoric”, dar şi să asigure accesul specialiştilor desemnaţi de Ministerul Culturii şi Cultelor în vederea constatării stării de conservare sau pentru efectuarea de cercetări, inclusiv arheologice, de expertizare a monumentelor istorice şi pentru operaţiunile de evidenţă.

    New Profesional Consult-555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90