930X122 MAIA

salvamontcota2000_066

Echipament de iarna obligatoriu la munte

În urma ninsorilor din ultimele 48 de ore, stratul de zăpada în zona Cota 2000 – Bâlea Lac măsoară 61 de centimetri. Stratul continuu de zăpadă începe, în general, la altitudini de 1.500 de metri, unde măsoară 5-7 centimetri.

Zăpada este viscolită pe versanţi, ducând la acumulări pe vâlcele şi în zonele de convexitate a pantelor, ceea ce poate produce declanşări spontane de curgeri de zăpadă de dimensiuni mici şi pe alocuri, chiar medii.
Astfel, Salavamont Argeş anunţă că echipamentul de iarnă (colţari, piolet, aparatură de cautare în avalanşă) devine obligatoriu pentru parcurgerea traseelor turistice montane din judeţul Argeş, la altitudini mai mari de 1.500 de metri, în masivele muntoase Făgăraş, Piatra Craiului, Iezer-Păpuşa şi Leaota. Acest echipament nu este necesar la altitudini sub 1.500 de metri, în zonele împădurite şi în masivul Ghiţu.
În caz de nevoie, turiştii aflaţi în dificultate trebuie să sune la Dispeceratul Naţional Salvamont, folosind sintagma 0salvamont, prin apăsarea tastelor corespunzătoare literei, unde un dispecer va redirecţiona apelul către formaţia Salvamont pe raza căreia se află situaţia în cauză. De asemenea, la acest număr pot fi cerute şi informaţii privitoare la starea traseelor turistice.

Eurial 555 x222
eurial 570×90