930×122 CAPRA 5

proiect

ELEVI ȘI PROFESORI DE LA „ZINCA GOLESCU”, PROIECT DE SUCCES ÎN TURCIA

În Turcia a avut loc recent cea de-a cincea reuniune de proiect multilateral Comenius „Open Minds! Open Europe! Together We Make It Better!!!”.

Citiți și: Sancțiuni fără precedent! Până la 7 ani de închisoare și amendă de 150.000 lei!

Colegiul „Zinca”, reprezentat de 10 elevi și 3 profesori

Proiectul, cu finanțare de la Uniunea Europeană, se derulează prin Programul de învățare pe tot parcursul vieții, în care Colegiul Naţional Liceal „Zinca Golescu” din Pitești este partener alături de încă patru țări: Turcia (coordonatoarea proiectului, prin Liceul Yüksekova Şemsettin Onay Anatolian High School), Italia (Liceul “G. Nolfi“), Portugalia (Colegio Internacional Luso) şi Polonia (Zespół Szkol nr 2).

Citiți și: Video. Sediul unei instituții de forță, făcut una cu pământul

Prin activităţile proiectului, care s-au desfășurat pe parcursul a doi ani şcolari, s-a urmărit ca elevii să înţeleagă ce înseamnă să fii cetăţean european activ şi responsabil, cât este de important să respecţi drepturile omului şi democraţia, să fii tolerant şi să înţelegi diversitatea culturală europeană.

La această ultimă mobilitate a participat o echipă formată din 13 reprezentanți ai Colegiului Naţional Liceal „Zinca Golescu”, 3 profesori și 10 elevi.

Au luat lecții de limba turcă și kurdă

„Accentul a fost pus pe interacţiune, pe socializare, atât între elevi, cât și între profesori şi elevi. Prin discuții au putut fi înțelese diferențele culturale specifice și, de asemenea, acestea au contribuit la dezvoltarea capacității noastre de a ne schimba perspectiva şi de a înţelege abordări diferite, pentru situaţii diferite. Lecțiile de limbă turcă și kurdă au fost foarte interesante, dar dificile pentru noi.

Aș remarca și proiectele deosebite prezentate la Science Fair-ul din școală. Temele proiectului au fost din plin dezbătute în cadrul lecțiilor despre voluntariat și despre drepturilor copiilor, fiind importantă pentru profesori observarea aplicării unor metode și mijloace moderne de predare, materialele folosite în desfășurarea activităților putând fi folosite și în continuare.

Am fost impresionați de baza materială deosebită, indiferent de tipul instituției de învățământ, public sau privat, de investiția pe care statul turc o face în Educație, de respectul pe care societatea turcă îl manifestă față de învățământ.”, declară pentru ePitești Iuliana Roman, profesoară de fizică la Colegiul Naţional Liceal „Zinca Golescu”.

Au fost cazați la familiile elevilor turci

Activitățile în afara școlii s-au desfășurat în mai multe locuri (Yüksekova, Van, Geveș și Istanbul) și au constat în întâlniri cu autoritățile locale, ateliere artistice, spectacole, vizitarea centrului pentru femeile kurde aflate în dificultate și a unor obiective istorice, culturale și turistice, participarea la parada pentru un mediu curat și vizionarea unui spectacol specific culturii turce (dansul sufi).

Elevii din Pitești au fost cazați la familiile elevilor turci participanți la proiect, bucurându-se de o atenție și o grijă deosebită din partea acestora, între adolescenții turci și cei români legându-se prietenii care, cu siguranță, vor dura în timp.

„Reuniunea de proiect a reprezentat un eveniment important pentru întreg orașul Yüksekova. La finalul acesteia au luat parte, alături de elevii și profesorii din proiect și de directori ai altor școli din Yüksekova, reprezentanți ai Guvernului turc, ai Primăriei și ai altor instituții locale, părinți și jurnaliști.”, precizează Iuliana Roman.

Pe aceeași temă puteți (re)citi aici: http://epitesti.ro/stiri/stiri-stiri/44-de-elevi-de-la-zinca-golescu-portugalia-italia-polonia-si-turcia-vezi-galerie-foto/ și http://epitesti.ro/stiri/stiri-stiri/unitate-diversitate-la-zinca-golescu-galerie-foto/.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 CAPRA 3