New Profesional Consult 930 x 122

    ACCESUL_INTERZIS

    EXCLUSIV! Scandalul deșeurilor toxice din Câmpulung ia amploare!

    Depozitul de deșeuri de pe fosta platformă ARO afectat azi de un incendiu a devenit „vedetă” în mass-media centrală. Locuitorii din Câmpulung-Muscel sunt, însă, „familiarizați’ cu el de mai multă vreme.

    Depozitul are autorizație de mediu din 2010

    În anul 2010, societatea comercială Global Eco Center SRL, cu sediul central în Iași, a obținut autorizație de mediu pentru deschiderea în Câmpulung a unui depozit, printre altele de colectare și tratare a deșeurilor periculoase și nepericuloase. Autorizația a fost dată de Agenția Regională pentru Protecția Mediului Pitești, instituție condusă atunci, ca director executiv, de Mariana Ionescu, aceeași pe care azi ministrul Mediului, Rovana Plumb, a demis-o de la șefia Agenției pentru Protecția Mediului Argeș tocmai ca urmare a incendiului din această dimineață. Global Eco Center SRL și-a deschis depozitul pe fosta platformă ARO, într-un spațiu închiriat de la Landmark Management, firma care, cu ani în urmă, a preluat fosta platformă pe care se fabricau cunoscutele mașini de teren. Societatea mai deține un depozit în comuna ieșeană Miroslava.

    Locuitorii din zonă au reclamat existența unui miros greu

    În ședința ordinară de acum câteva zile a Consiliului Local Câmpulung Muscel, mai exact din 26 septembrie, a fost scandal pe tema depozitului. În Consiliu a fost citită petiția unui număr de 40 de câmpulungeni care locuiesc în zona depozitului și care au reclamat existența unui miros chimic, ca de sulf, dinspre depozit. Petiționarii s-au plâns că situația persistă de 3-4 luni încoace și că mirosul este puternic mai ales dimineața și în zilele noroase. Primarul Călin Andrei a fost acuzat atunci de un consilier local că a dat aviz de funcționare pentru un depozit care pare suspect. Andrei s-a apărat, invocând autorizația de mediu. În aceeași ședință, majoritatea din Consiliul Local a optat pentru o formă de protest: a votat împotriva proiectului prin care platforma deținută de Landmark Management ar fi primit titlul de parc industrial, cu facilitățile care decurg de aici. Consilierii care s-au opus motivează că atât timp cât acceptă să găzduiască depozitul de deșeuri Landmark Management nu va primi pe acest subiect voturile lor favorabile.

    Scandalul are reverberații și în comuna Lerești

    Scandalul are reverberații și în Lerești, comună de lângă municipiul Câmpulung-Muscel. Fostul primar al comunei, acum consilier local, Gheorghe Tonghioiu, reclama în anul 2010 că pe raza localității a fost descărcată o cantitate de deșeuri pe care și acum o consideră suspectă și despre care bănuiește că ar proveni tot de pe fosta platformă ARO. Tonghioiu declară pentru ePitesti că deșeurile ar fi ajuns în Lerești doar cu acordul verbal al viceprimarului de atunci, Ion Dragomir, într-o perioadă în care el s-ar fi aflat în concediu medical pentru o operație. Potrivit acestuia, deșeurile ar fi fost depozitate pe malul râului din comună (râul Târgului) și acoperite cu pământ. De ce consideră suspecte acele deșeuri? Pentru că, spune el, câțiva câini din comună ar fi murit inexplicabil după ce ar fi trecut și ar fi căutat de mâncare prin zona în care s-ar fi depozitat deșeurile respective. Gheorghe Tonghioiu afirmă că ar fi sesizat Direcția Apelor și Garda de Mediu, dar că răspunsul primit ar fi fost că este vorba doar de… tencuială și de alte resturi provenind de la lucrări de construcție.

    Garda Națională de Mediu vine în Câmpulung

    Prefectul Cristian Soare a precizat azi pentru ePitesti că depozitul din Câmpulung al firmei ieșene Global Eco Center SRL este un punct de tranzit pentru deșeuri venite din diverse zone ale țării, deșeuri care aici ar fi tratate și prelucrate. Soare afirmă că șlamurile cu conținut de cianuri (în cantitate de 35 de kilograme, după spusele primarului de Câmpulung, Călin Andrei) se aflau în altă hală decât cea care a ars în incendiu. Cauza incendiului încă nu a fost stabilită, dar la această oră se vehiculează varianta potrivit căreia el ar fi pornit de la o țigară aprinsă aruncată la întâmplare. Amintim că, potrivit prefectului, societatea care deține depozitul de pe fosta platformă ARO Câmpulung a fost amendată recent de Garda de Mediu Argeș. Conform aceleiași surse, amenda s-a ridicat la 1 miliard de lei vechi și a fost dată pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor. În plus, firma a fost notificată de Garda de Mediu Argeș ca până pe 13 octombrie inclusiv să își rezolve problemele constatate. Comisarii Gărzii de Mediu Argeș urmau ca pe 14 octombrie să se deplaseze la depozit pentru a vedea dacă societatea a îndeplinit ceea ce i s-a cerut. Joi, 3 octombrie, reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu vor veni la fața locului.

    NOR CURIER 555×222

    Comentarii

    Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

    NOR EXPRES 570×90