930×122 CAPRA 5

exercitiu_cbrn

Exercitiu in caz de dezastru nuclear

Pitesti. 19 martie 2010.
Pe parcursul acestei zile, la Mioveni a avut loc un amplu exercitiul de alarmare publica, protectie si interventie in caz de urgenta radiologica cu implicatii in afara platformei Sucursalei de Cercetari Nucleare- Fabrica de Combustibili Nucleari Mioveni. Exercitiul de forte si mijloace in teren privind gestionarea situatilor de urgenta generate de activitati nucleare, face parte din planul de pregatire in domeniul situatiilor de urgenta pe anul 2010.
coert exercitiu CBRN
La acest exercitiu au participat un numar impresionat de forte ale Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta din care fac parte reprezentanti ai Inspectoratului Judetean de Politie Arges, Inspectoratului Judetean de Jandarmi Arges, Directiei de Sanatate Publica, Serviciului judetean de Ambulanta, Crucea Rosie Arges, Agentiei Regionale de Protectia Mediului, Inspectoratului Scolar judetean, Directiei Apelor Arges Vede, Directiei Agricole Arges, U.M. 01643 Pitesti si U.M. 01784/c Câmpulung si ISU Arges.
Scenariul exercitiului a pronit de la premisa ca in urma unui incident sever produs pe platforma S.C.N. Pitesti se declanseaza urgenta nucleara si se pune in aplicare planul de urgenta interna. Evenimentul nuclear a produs contaminarea cladirii reactorului, iradierea si contaminarea personalului din zona acestuia si eliberarea in atmosfera a produsilor de fisiune. Din masuratorile efectuate de catre Statia de Supraveghere a Radioactivitatii Mediului (SSRM) din structura Agentiei Regionale de Protectia Mediului Pitesti se constata o crestere semnificativa a parametrilor factorilor de mediu din punct de vedere al nivelului de radiatie (dozei debit) in localitatile din zona. S-a actionat cu structurile de raspuns la urgenta radiologica in afara amplasamentului pentru limitarea si inlaturarea consecintelor evenimentelor produse de contaminarea radioactiva conform planurilor de protectie, interventie si cooperare pe acest tip de urgenta.
In baza scenariului, fortele participante au executat actiuni de instiintare, alarmare, adapostirea, evacuare a populatiei, monitorizare si decontaminare C.B.R.N., transmiterea de comunicate si recomandari populatiei, decontaminare si control nuclear, securizarea zonei, trierea si transportul victimelor, acordarea primului ajutor medical si asistentei medicale de urgenta.

New Profesional Consult-555×222
New Profesional Consult 570×90