EcoMoto 930×122

mmm

Facebook obligat sa elimine grupurile care neaga Holocaustul

CNN a lansat o ampla dezbatere, la nivel international, cu privire la dreptul la libera exprimare in mediul on-line, de la discutiile privind pana unde isi aplica efectele acest drept, pana la forma in care acesta se manifesta. Disputa a fost lansata dupa ce un celebru avocat Dallas, Texas, s-a apucat sa scoata de pe Facebook paginile celor care neaga sau incearca sa micsoreze importanta Holocaustului. Miscarea celor care neaga Holocaustul doreste sa minimalizeze „realizarile” nazistilor care au ucis aproximativ sase milioane de evrei in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial. Avocatul Brian Cuban, fratele lui Mark Cuban, cel care detine clubul Dallas Mavericks, a incercat in ultimul an sa stearga din Facebook paginile grupurilor care poarta denumiri precum „Holocaustul- O serie de miniciuni” si Holocaustul este o „Megapacaleala”. 

El a sustinut ca Facebook a exclus respectivele pagini in baza unor plangeri prealabile tentativei sale, afirmand ca site-ul „a impus standarde subiective”. „Nu exista nicio incalcare a dreptului la libera exprimare in mediul intim. Aceasta nu este o dezbatere asupra dreptului la libera exprimare. Facebook e liber sa faca ce doreste”, a precizat Cuban.
dd Purtatorul de cuvant al Facebook, Barry Schnitt a precizat ca societatea care detine site-ul este de acord cu pozitia sustinuta de Cuvan, coform careia paginile in care Holocaustul este negat sunt ofensatoare. Iata doua exemple, sustine Schnitt, despre dreptul soamenilor de a discuta asemenea idei pe Facebook. „Este o decisie greu de luat. Avem o baza de date extinsa care este supusa dezbaterii expertilor. Doar daca exista o atitudine ofensatoare, nu presupune ca esti exclus din Facebook. Vrem ca site-ul sa fie un loc unde oamenii pot discuta orice fel de idei, inclusiv cele controversate”, a precizat Schnitt, care a mai precizat ca Facebook face o diferenta intre pagiile sau grupurile care ataca persoane sau incita la violenta si ameninta. Schnitt a indicat ca exemplu excluderea recenta a paginii intitulate „Insula oamenilor KKK”, creata de locuitorii coastei Angliei, dupa ce s-a considerat ca aceasta incita la violenta.
Brian Cuban, care este un descent dintr-o familie de evrei rusi, a scris despre lupta sa pentru eliminarea paginilor cu continut care viza negarea Holocaustului. El a preciat ca a contactat Facebook dupa o discutie cu un prieten care detine Grupul de Aparare pe Internet a Evreilor (Jewish Internet Defense Force-JIDF), grup care monitorizeaza si incearca sa elimine miscarea antisemita care se manifesta in mediile on-line. Aceasta grupare a reusit sa elimine de pe Facebook grupul „Israelul nu este o tara! Stergeti-l de pe Facebool ca tara!”.
mm Intr-un articol pe care Cuban l-a publicat in timpul campaniei prezidentiale din 2008, un reprezentant al Grupului de Aparare pe Internet a Evreilor a fost citat cu declaratia: „99,99% dintre musulmani ne urasc”. Articolul a fost citat de purtatorul de cuvat al JIDF la ultima campanie prezidentiala : „Speram sa contiunam cu ultimele noutati ale subiectului legat (pe atunci candidatura lui Barack Obama) de legaturile teroriste, precum si de credinta rasista si antisemita care sunt sustinute de Hamas”. Un purtator de cuvant al Gruparii, numit David, care nu a dorit ca numele de familie sa-i fie facut public intrucat cei din grupare au primit amenintari cu moartea, a precizat ca si-ar dori sa revina asupra unor citate, mentionand ca cele publicate au fost declarate intr-o discutie informala, si ca Cuban nu le-a permis sa isi nuanteze declaratia data in fuga, pentru a-i permite acestuia sa respecte termenul limita pentru scrierea articolului. Insa, in privinta celor care neaga Holocaustul Gruparea are o pozitie clara: Facebook nu are trebui sa ofere posibilitatea celor care au asemenea manifestari. Negarea Holocaustului reprezinta o ilegalitate in 13 tari, iar aceasta forma de manifestare reprezinta o ofensa si o atitudine rasiala impotriva evreilor”, sustine acesta.

mmDeborah Lauter, directoare a Ligii drepturilor civile impotriva defaimarii sustine ca problema antisemitimului si a urii promovate prin intermediul internetului este una din ce in ce mai agravanta datorita expansiunii constante, dar si datorita faptului ca internetul permite o anume ascundere a indentitatii celor care recurg la asemenea manifestatii. Ea sustine ca termenii contractuali ai Facebook stabilesc ca este interzisa postarea mesajelor care propaga ura, violenta, amenintarile, pornografia si forme de nuditate sau violenta. Ea sustine ca organizatia pe care o conduce a colaborat cu site-uri asemanantoare, precum YouTube si MySpace, pentru a incuraja responsabilizarea sociala”. Desi in Statele Unite, aceste manifestari acest gen de ura este interzisa, site-urile au ajutat la expansiunea lor”, a precizat Lauter, a carei organizatii este reprezentativa pentru pentru Reteaua Internationala impotriva urii on-line.

555×222 grota rece

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90