NOR CURIER 930X122

vipera

Femeie muscata de vipera pe Valea Capra

Pitesti. 3 august 2009. Salvamont Arges.
Duminica, 2 august, in cursul dupa amiezii, in amonte de cabana Capra, turista C.P. de 36 ani din Ticleni-Valcea a fost muscata de o vipera in zona maleolei stangi. Au intervenit salvatorii montani Nicolae Plesiţa si Adrian Dascalescu cu trusa de aspiraţie venin din dotarea formaţiei, dupa care victima a fost transportata la Curtea de Arges, de unde a fost transferata la Spitalul Judeţean Valcea, unde i-a fost administrat serul antiviperin. Cu toate ca in timpul transportului victima a prezentat toate simptomele infectarii cu venin de vipera, administrarea serului in timp util a facut ca victima sa fie in afara oricarui pericol.
Cu aceasta ocazie, dorim sa le reamintim turistilor cateva sfaturi de comportament in cazul intalnirii cu vipera comuna. Pentru a evita muscatura de vipera (in Fagaras intalnim vipera comuna sau Vipera Berus) se recomanda portul bocancilor de munte, chiar daca temperatura ambianta este ridicata. Portul bocancilor va va feri si de entorse ale gleznei sau genunchilor sau de raniri ale degetelor de la picior, prin lovirea de pietre. Nu se recomanda portul slapilor sau al adidasilor. Trebuie in permanenţa efectuat un control vizual al zonei in care urmeaza sa pasiţi. Nu ridicaţi pietre mari decat dupa ce, in prealabil, aţi efectuat un control vizual dedesubt, pentru a verifica daca sunt serpi. Daca intraţi intr-o zona cu vegetaţie inalta care nu va permite verificarea suprafetei solului, loviţi usor vegetaţia cu un baţ. in ciuda renumelui, vipera comuna este un sarpe timid, care va fugi din calea dumneavoastra.
In cazul unei muscaturi de vipera (se prezinta ca doua inţepaturi la distanţa de 3-4 mm distanţa, care dupa o ora prezinta ) anunţaţi 112 sau 0SALVAMONT si incercaţi sa aspiraţi cat mai mult din sangele prezent, prin stoarcere sau prin folosirea unei seringi taiate care poate fi folosita ca instrument de vacuumare. Victima trebuie sa stea cat mai linistita, sa nu se miste, pentru a evita raspandirea sangelui in corp si sa astepte sosirea personalului calificat. Administrarea preventiva a unor antihistaminice intirzie acţiunea veninului. Trebuie precizat ca decesul se produce la 6-8 ore de la muscatura, dar numai daca sarpele a reusit sa administreze incarcatura totala de venin, ceea ce nu se intampla de obicei, deoarece omul este muscat numai ca avertisment, ca reacţie de aparare.
.Respectarea regulilor de mai sus va va feri de surprize neplacute! Pentru informaţii suplimentare despre comportamentul in zona montana, accesaţi si www.salvamontpitesti.go.ro si www.salvamontcurteadearges.ro

Eco moto 555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

EcoMoto 570×90