New Profesional Consult 930 x 122

floare_mina_muzeu06

Flori de mina si monede de colectie la Muzeul Judetean

Pitesti. 2 septembrie 2009. Muzeul Judetean Arges.
Sub egida celei de a treia editii a Sarbatorilor Argesului si Muscelului, eveniment organizat de Consiliul Judetan Arges, la Muzeul Judetean Arges au fost inaugurate expozitiile permanente intitulate ,,Flori de mina” si ,,Cabinet numismatic”.
Sectia de Stiintele Naturii a Muzeului Judetean Arges va oferi vizitatorilor, prin deschiderea expozitiei permanente ,,Flori de mina – Comorile adancurilor” lumea frumusetilor tacute din adancul Romaniei, Braziliei, Mexicului, Chinei, Rusiei, Turciei, Marocului, Indiei, Congoului si Madagascarului si cuprinde esantioane de cuart, ametist, citrin, agat, malachit, fluorina, cuart fumuriu, diamant de Maramures, precum si combinatii ale acestora cu minerale: pirita, realgar, stibina, calcit, blenda sau marcasit. Expozitia ,,Flori de mina” cuprinde comori ale adancurilor pamantului de la aurul nativ din minele de la Cavnic-Romania, la tipurile de minerale din Baia Mare, Baia Sprie, Baiut, Herja, Turt, Sasar, Nistru la „Trandafirul Desertului” din Sahara. Florile de mina au fost create in sute de milioane de ani, fresce de lumina ale trecutului geologic al Terrei (de exemplu, pentru depunerea a cativa milimetri de cristal de cuart sunt necesari mii de ani).
expozitie_numismatica02 Prin deschiderea ,,Cabinetului numismatic”, Sectia de Istorie a Muzeului Judetean Arges doreste sa intregeasca expozitiile permanente si totodata, sa puna in evidenta colectiile muzeului. Expozitia de numismatica prezinta 5000 de piese dispuse in vitrine prezentate cronologic de la semne premonetare, la primele monede care s-au batut pe teritoriul Romaniei (drahme – Histria), apoi monede care au circulat in zona Mediteranei (Syracusa – Sicilia, Corint, Macedonia, Egipt si Siria). Expozitia cuprinde monede care s-au batut pe teritoriul Romaniei, cum ar fi: drahmele Histria, bronzurile Tomis si Callatis, monedele geto – dacilor, iar dupa formarea statelor feudale, monede batute de domnitori din Tarile Romane, Moldova sau principii Transilvaniei. De asemenea, sunt prezentate monede emise in alte zone ale Europei, dar care au circulat la noi din antichitate si pana in perioada moderna. Dupa infiintarea sistemului monetar national in 1867, sunt prezentate monedele romanesti emise dupa aceasta data. Medaliile romanesti si straine sunt bine reprezentate fiind extrem de valoroase si de rare. Cea mai veche este din anul 1817 si o reprezinta pe imparateasa Wilhelmina, sotia imparatului Iosif I al Austriei.
Cele doua expozitii pot fi vizitate, de miercuri pana duminica, intre orele 9 si 17.

[555x222px]KV_WinterSale_epitesti

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

New Profesional Consult 570×90