pizzeria sapori  930 122

jeffrey-franks

FMI pune presiune pe atragerea fondurilor de coeziune

Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, a declarat luni, 9 mai 2011, ca tara noastra trebuie sa puna accentul pe atragerea fondurilor de coeziune. Un astfel de proiect care ar aduce bani multi – 100 de milioane de euro – este si cel dezvoltat de SC Apa Canal 2000 SA Pitesti pentru extinderea retelelor de apa si canalizare in tot judetul Arges.

Franks a atras atentia ca, in continuare, nivelul de absorbtie a fondurilor europene in Romania se mentine scazut. El a cerut Guvernului sa acorde prioritate cofinantarii proiectelor UE atunci cand lanseaza noi investitii, dar si sa prioritizeze actualul portofoliu de proiecte astfel incat sa fie sustinute in principal acele investitii pentru care pot fi asigurate fonduri.

Ori, proiectul elaborat de Apa Canal, care acum este pilonul central de actiune al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Arges (ADIA), intruneste toate conditiile necesare. Numai ca ritmul in care acesta este pus in opera nu este tocmai cel mai potrivit, in parte si din cauza birocratiei de la nivel central si a ingreunarii unor proceduri.

Apa Canal a mai atras pentru judetul Arges alte zeci de milioane de euro pentru un depozit ecologic de deseuri si pentru reabilitarea retelelor de apa si canalizare din Pitesti. Acesta sunt cele mai mari investitii cu bani europeni facute in Arges.

Luand in calcul si afirmatia sefului delegatiei FMI, rezulta ca trebuie acordata atat mai multa atentie, cat si mai multa sustinere proiectului ADIA, mai ales ca exista fonduri pentru cofintare. Pana la urma, ar trebui sa se faca totul pentru ca Romania sa nu mai fie contributor net la bugetul Uniunii Europene (adica sa nu mai contribuie cu fonduri mai mult decat primeste), dar asta depinde numai de gradul de implicare al partii romane, de la autoritatile locale pana la nivel central.

Eurial 555 x222
570 X 90 POSADA 3