930 x122 grota rece

NOUA_GARA_PITESTI_2_VEDERE_PANORAMICA_DINSPRE_REPUBLICII

GALERIE FOTO! Gara Pitești: cum a fost, cum este, cum va fi!

13 septembrie 2013 a fost ultima aniversare pentru vechea gară de sud a Piteștiului.

NOUA_GARA_PITESTI_1VEDERE_DINSPRE_REPUBLICIIDupă 141 de ani de la construire, gara este în aceste zile demolată (ePitesti vă prezintă fotografii făcute astăzi pe șantier).

NOUA_GARA_PITESTI_3_VEDERE_DINSPRE_VLADIMIRESCUDemolarea a întârziat un timp. Motivul? O organizație neguvernamentală sesizase Ministerul Culturii cu privire la încadrarea vechii gări în categoria monumentelor istorice și a clădirilor de patrimoniu. Ministerul a informat, însă, că această gară nu intră în categoria respectivă și, prin urmare, demolarea a început. Va mai dura doar câteva zile până când vechea gară va fi pusă cu totul la pământ.

NOUA_GARA_PITESTI_4_VEDERE_PANORAMICA_DINSPRE_VLADIMIRESCUGara a fost inaugurată pe 13 septembrie 1872, în același timp cu darea în folosință a liniei de cale ferată Pitești-Chitila-București (ePitesti vă prezintă și o poză realizată la 40 de ani de la inaugurare, în 1912).

NOUA_GARA_PITESTI_4După cum v-am mai informat, în zonă se află în construcție viitoarea nouă gară a Piteștiului (în fotografiile făcute azi puteți observa stadiul construcției).

NOUA_GARA_PITESTI_5Constructorii lucrează în prezent la modulul dinspre cartierul „Tudor Vladimirescu”. Celălalt modul va fi ridicat pe amplasamentul vechii gări, care este demolată în aceste zile.

GARA_PITESTI_DEMOLARE_6GARA_PITESTI_DEMOLARE_14GARA_PITESTI_DEMOLARE_12GARA_PITESTI_DEMOLARE_13GARA_PITESTI_DEMOLARE_15GARA_PITESTI_DEMOLARE_16GARA_PITESTI_DEMOLARE_17GARA_PITESTI_DEMOLARE_18GARA_PITESTI_DEMOLARE_19GARA_PITESTI_DEMOLARE_20GARA_PITESTI_DEMOLARE_21GARA_PITESTI_DEMOLARE_22Cele două module vor fi legate de o pasarelă pietonală, care va fi suspendată deasupra liniilor de cale ferată. Viitoarea gară va avea spații comerciale, lifturi și scări rulante (vedeți imaginile cu schița viitoarei gări!).

GARA_VECHE_PITESTIÎncepute în urmă cu circa un an și jumătate, lucrările ar urma să se încheie în februarie 2014. Clădirea viitoarei gări este construită de „Leonard Weiss RO SRL”, filiala din România a societăţii germane „Leonard Weiss GmbH & Co KG”. Valoarea investiției depășește 82.337.000 de lei. Din acest total, peste 45.000.000 de lei sunt bani europeni nerambursabili, iar restul reprezintă contribuția statului român. Beneficiar este Ministerul Transporturilor.

GARA_VECHE_PITESTI_1912Proiectul a prins contur datorită piteșteanului Bogdan Ivan, fost consilier județean, și s-a materializat acum doi ani și jumătate, când acesta era consilier al ministrului de atunci al Transporturilor, Radu Berceanu.

New Profesional Consult-555×222

Comentarii

Comentariiile care conțin cuvinte injurioase/jignitoare și/sau acuzații, nu vor fi publicate pe site. Mai mult decât atât, cei care încalcă aceste reguli minime, vor fi blocați pe site și nu vor mai putea accesa publicația online ePitești.ro. Vă mulțumim pentru înțelegere!

570 X 90 POSADA 3