930×122 CAPRA 5

gl_mihai_chirita

Generalul Chirita si alti 2 ofiteri argeseni arestati!

Generalul pitestean Mihai Chirita, isi va petrece sarbatorile de iarna dupa gratii! Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus arestarea preventiva a generalilor MApN Ioan Marian si Mihai Chirita. Instanta suprema a dispus in acesta seara, arestarea preventiva a celor cinci ofiteri, printre care generalul de brigada Ion Marian si generalul maior Mihai Chirita, in dosarul privind favorizarea unor persoane la angajarea in MApN.
Completul de cinci judecatori al instantei supreme a dispus, luni seara, arestarea preventiva pentru 29 de zile a generalului de brigada Marian Ion, adjunct al sefului Directiei de Management si Resurse Umane din Ministerul Apararii Nationale (MApN), a generalului maior Mihai Chirita, sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Scolii de aplicatii pentru unitati de lupta „Mihai Viteazu” Pitesti si fost comandant al garnizoanei Pitesti, a locotenent-colonelului Dan Costel Craciuneanu, seful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judetean Ilfov si a maiorului Crinu-Ionut Onel, din cadrul Scolii de aplicatii pentru unitati de lupta „Mihai Viteazu” Pitesti.Astfel, judecatorii au admis contestatia procurorilor militari fata de decizia Sectiei penale de cercetare in libertate a celor cinci ofiteri.
Judecatorii Sectiei penale decisesera anterior ca cei cinci pot fi cercetati in libertate, cu obligarea de a nu parasi localitatea pe o perioada de 30 de zile.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor de coruptie savârsite de militari au inceput cercetarea penala in cazul generalului maior Mihai Chirita, pe carel il acuza de instigare la fals intelectual, in forma continuata (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, in forma continuata (20 de acte materiale), instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (20 de acte materiale) si asociere pentru savârsirea de infractiuni, se arata intr-un comunicat de marti al DNA.
General de brigada Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual, in forma continuata (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, in forma continuata (38 de acte materiale), instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (38 de acte materiale), asociere pentru savarsirea de infractiuni si complicitate la trafic de influenta, in forma continuata.
Locotenentul colonel Dan Costel Craciuneanu este cercetat pentru instigare la fals intelectual, in forma continuata (8 acte materiale), instigare la uz de fals, in forma continuata (8 acte materiale), instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (8 acte materiale) si asociere pentru savârsirea de infractiuni si trafic de influenta, in forma continuata (8 acte materiale).
Colonelul Vasile Belciug este acuzat in acelasi dosar de instigare la fals intelectual, in forma continuata (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, in forma continuata (16 de acte materiale), instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (16 de acte materiale), asociere pentru savârsirea de infractiuni si trafic de influenta.
De asemenea, alaturi de acestia este cercetat si maiorul Crinu-Ionut Onel, pentru instigare la fals intelectual, in forma continuata (8 acte materiale), instigare la uz de fals, in forma continuata (8 acte materiale), instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata (8 acte materiale), asociere pentru savârsirea de infractiuni si trafic de influenta, in forma continuata (8 acte materiale). Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori a rezultat ca, in perioada 2009-2010, la Centrul Zonal de Selectie si Orientare Breaza au fost organizate, in mod succesiv, mai multe activitati de selectie a unor candidati pentru a deveni militari profesionisti (ofiteri, maistri militari, subofiteri, soldat sau gradat voluntar). Selectia consta in probe eliminatorii psihologice si de aptitudini fizice.
De asemenea, in august 2010, la Scoala Militara de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” Pitesti au avut loc doua concursuri, denumite „pe filiera directa”, respectiv „pe filiera indirecta”, pentru ocuparea unor posturi de maistri militari si subofiteri, constând in probe scrise la materiile limba engleza, matematica-fizica, legislatie, pregatire militara generala si psihotehnica.
„Inculpatii cu functii de conducere s-au folosit de puterea functiilor si gradelor militare importante pe care le detineau, in scopul promovarii in mod ilegal, contra unor sume de bani, prin furnizarea subiectelor la unele probe scrise, a unor candidati in structurile acestui minister, in detrimentul candidatilor care trebuiau, in mod legal, declarati admisi la aceste concursuri si selectii”, se arata in comunicatul DNA. Astfel, potrivit procurorilor militari anticoruptie, in perioada iulie-august 2010, generalul de brigada Marian Ion a exercitat presiuni asupra comandantilor celor doua unitati militare de invatamânt, prin persoane interpuse, pentru ca 38 de candidati sa promoveze in mod fraudulos aceste concursuri.”In acest sens, o persoana apropiata inculpatului Ion Marian, la randul sau invinuit in cauza, a primit suma de peste 46.000 de euro de la mai multi candidati, pentru sine, pentru Ion Marian si pentru membrii comisiilor de examinare”, mai arata procurorii. In aceeasi perioada, locotenent colonelul Dan-Costel Craciuneanu a pretins si primit, singur sau impreuna cu alte persoane, suma totala de 10.200 euro si 1.000 lei pentru a sprijini cel putin 20 de candidati sa promoveze in mod fraudulos concursul de admitere in structurile Ministerului Apararii Nationale.
La randul sau, maiorul Crinu-Ionut Onel a pretins si primit de la mai multi candidati, singur sau impreuna cu alte persoane, suma totala de 17.800 euro.Seful maiorului Onel, Vasile Belciug, a primit prin intermediari de la un candidat suma de 5.500 lei.
In vara anului 2010, general-maior Mihai Chirita indeplinea functia de sef al Directiei de Instructie si Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, având in subordine directa si scoala din Pitesti unde, in luna august 2010, s-au organizat cele doua concursuri pentru admitere ca subofiteri si maistri militari. In aceasta functie, Mihai Chirita a solicitat, direct sau indirect, comandantului Scolii Militare de Maistri Militari si Subofiteri a Fortelor Terestre „Basarab I” sa favorizeze un numar de peste 20 de candidati la aceste concursuri, se mai arata in comunicatul DNA.
Procurorii DNA au pus sub invinuire alti sapte ofiteri in dosarul in care sunt cercetati Marian Ion si Mihai Chirita, sub acuzatia ca, in calitate de membri ai comisiilor de examinare din august 2010, s-ar fi asociat cu cei doi generali pentru a favoriza mai multe persoane la doua concursuri. Cei sapte sunt coloneii Constantin Richea, comandantul Centrului Zonal de Selectie si Orientare Breaza, Valerica Diaconu, comandantul Scolii Militare de Aplicatii pentru Unitati de Lupta „Mihai Viteazu” Pitesti si Nicolae Zamfirache de la aceeasi unitate, precum si locotenent-coloneii Mihai Bocanu si Paul Badicu si maiorii Ovidiu Bosotar si Nae Cornel.

New Profesional Consult-555×222
570×90 MAIA