930×122 POSADA 5

defrisare

Harta despaduririlor in Arges

Argesenii sunt invitati sa se implice in elaborarea unei harti virtuale a zonelor despadurite. Este vorba de o campanie a miscarii nationale de impadurire „Plantam fapte bune in Romania!”. Scopul hartii virtuale este sa faca posibila furnizarea unei imagini nationale a exploatarilor forestiere din Romania, utilizand imaginile din satelit. Harta va fi realizata cu implicarea publicului larg si verificata de catre organizatori.

Primul raport complet (previzionat sa devina public in februarie 2012) va fi verificat cu institutiile statului, pentru a identifica si corecta orice neregularitati, cat si pentru a incuraja plantarile de arbori in zonele respective.
Din pacate, mafia padurilor si-a facut din plin din cap si in Arges.

Zone intregi de padure (inclusiv in arii protejate, cum este cazul parcului national Piatra Craiului) au fost defrisate, iar furturile de material lemnos sunt in continuare o mare problema pentru autoritatile statului.Saptamanal, politistii si jandarmii opresc carute si camioane care transporta material lemnos taiat ilegal sau care nu au forme legale pentru materia lemnoasa transportata, dar fenomenul tot nu a fost estompat.

De plantat, insa, este mult mai greu, si mai greu este sa mobilizezi oamenii la o astfel de campanie, caci multi nu constientizeaza importanta „aurului verde”, orbiti de „ochiul dracului” care este banul. Au fost initiate timide campanii de plantare in care sefi de institutii si politicieni au dat tonul.

Numai ca politicienii, de exemplu, au si alte parghii cu care pot actiona. Cum ar fi elaborarea unor acte normative mai dure si impunerea unor pedepse care sa ii descurajeze pe cei ce ar dori sa mai faca parte din ceea ce a fost numit „mafia padurilor”, mafie din care, din pacate, au facut parte sau mai sunt inca implicati si oameni de pe scena politica.

555×222  MAIA
570 X 90 POSADA 3